Jubileumstur fra Hjerkinn til Sjusjøen/Hamar gjennomført

Glad gruppe på langtur
Glad gruppe på langtur Foto: Jon Simensen

Vi i HHT har planlagt noen helt spesielle turer som jubileumsturer i forbindelse med DNT 150 år. I uka før påske var en glad gjeng ute på årets lengste skitur - fra Hjerkinn til Sjusjøen/Gåsbu/Hamar!

Vi startet lørdag 17. mars med toget til Hjerkinn og stod klare for tur på perrongen kl 12.30 og gikk avgårde til Grimsdalshytta i fint vær. De to erfarne turlederne Jon Simensen og Nina Sollie hadde planlagt og informert oss godt på forhånd om at vi hele tiden skulle gå i 50 minutter og så ha 10 minutter pause. Dette var en veldig god organisering av vintertur! Da visste vi hele tiden at alt som skulle gjøre av påfyll av næring, skismøring, dobesøk mm skjedde i de 10 minuttene. Turen til Grimsdalshytta gikk med et visst tidspress siden vi startet såpass seint - og med en svært bratt nedoverbakke på slutten visste Jon at det var avgjørende at vi kom fram før det ble mørkt. Og det klarte vi. 

Bæring av ski på sekken - ned mot Grimsdalen
Bæring av ski på sekken - ned mot Grimsdalen Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Dag 2 var det svært mye vind (men heldigvis kom den i hovedsak bakfra). Vi valgte å følge kvistingen over Gravhøtangen, Haverdalen og over Dørålglupen til Dørålseter. Dette ble en tøffere dag og tur enn vi 10 deltakerne (voksne damer mellom 52 og 70 år) helt hadde forestilt oss. Derfor følte vi oss ekstra tøffe og sterke når vi faktisk klarte det riktig bra alle sammen! 

Bratt bakke og mye vind i retning Gravhøe
Bratt bakke og mye vind i retning Gravhøe Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Dag 3 gikk vi en forholdsvis lett tur fra Dørålseter til Rondvassbu i fint vær og adskillig mindre vind og vi nøt noen timer med hvile og "luksus" (dusj, seng, 3-retters middag og godt drikke, brødskiver og slikt) på denne hytta som var vår siste betjente hytte på turen. Gjennom Rondane var vi heldige å ha en skutertrase å følge siden Røde Kors nettopp hadde kvistet ruta. Fjellski med stålkanter er viktig på en slik tur. Vi gikk med sekker med soveposer, underlag, vindsekker, spader og annet sikkerhetsutstyr for vinterfjellet. Dag 4 gikk vi først ned til Mysuseter og vinket farvel til en deltaker som ga seg der pga trøbbel med føttene. Der kom vi inn i Trolløypa som fristet med oppkjørte spor et godt stykke! Når vi kom fram til Eldåbu etter cirka 10 timer på ski var vi spente på hvor mange andre som var der - og jammen telte vi 22 par ski (det er 18 sengeplasser) utenfor og der kom vi 11 til! Det er en spennende utfordring å finne løsninger men alle fikk da hvilt godt selv om søvnen kanskje ikke var av det supre slaget... DNT-prinsippet med at det aldri blir fullt men bare fullere og fullere er et trygt prinsipp der alle får utfordrert kreativitet og samarbeidsevner.

Trangt rundt bordet men middag må alle ha!
Trangt rundt bordet men middag må alle ha! Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Fra Eldåbu gikk ferden videre sørover og vi unte oss en god rast på Spidsbergseter før vi gikk videre til Jammerdalsbu. Der hadde vi hytta for oss selv og sov godt alle sammen. Dag 6 fortsatte vi i Trolløypa via Øksendalen - Vetåbua - Goppolen og til Djupslia. Der ble vi skikkelig overrasket av turdeltaker Gro som hadde vært innom hytta (dvs vedskjulet) et par uker i forveien og gjemt "godsaker" til en sliten gjeng. Prosecco og påskesjokolade smakte særdeles godt - tusen takk! 

Gro overrasket med påskegodt på Djupslia
Gro overrasket med påskegodt på Djupslia Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Dag 7 startet vi i helt nyoppkjørte løyper (Øyer) og godt føre (vi smurte igrunnen aldri med annet en blå tørr voks) og begynte å se Hafjell i det fjerne. Lunsjrast på Pellestova og ut igjen i tåke! Videre overfor Nordseter og fram til Sjusjøen der vi hadde leid en veldig praktisk og innholdsrik hytte av Visit Sjusjøen nær den tidligere Birkebeinerbakken. De fleste deltakerne avsluttet her - men de to turlederne og leder av HHTs turutvalg Turid Borud valgte å ta siste-etappen til Gåsbu (Turid) og turlederne gikk faktisk helt fram til Vien-krysset der de ankom ganske så slitne lørdag kveld kl 21.00. Tusen takk for en helt fantastisk flott tur som nesten føles som en "bragd". Kanskje det blir en HHT-klassiker?

En spent gjeng på vakre Hjerkinn stasjon. Nå begynner eventyret!

Se hele turforslaget på ut.no: Hjerkinn - Lillehammer

Våre erfarne og svært dyktige turledere Nina Sollie og Jon Simensen ledet gruppen trygt og svært godt organisert. Tusen takk til dere!

Her er vår PAKKELISTE