Vår nye hytte på Øyungen reiser seg i rekordfart

Øyungen, torsdag 19. april
Øyungen, torsdag 19. april Foto: Margrete Ruud Skjeseth

April er en veldig spennende måned for oss i HHT for da skjer det hyttebygging i rekordfart på Øyungen.

Vi har i flere år jobbet med å finne en bedre løsning helt nord i vårt område (Ringsakerfjellet) før Rondanestien går over i Oppland og DNT Lillehammers område. Vi har lenge hatt som mål å få til en løsning som har plass til flere vandrere enn Godlidalshytta (kun 4 senger) – og som har status selvbetjent. Derfor kjøpte HHT «Lømo-hytta» på Øyungen 01.09.16. Den hytta har en helt fantastisk beliggenhet like ved sjøen og like ved Rondanestien.  Selve hytta var i svært dårlig stand og hadde en dårlig løsning så det har hele tiden vært meningen å rive hytta og bygge en ny.

Vi fikk dispensasjon (22.09.17) fra byggeforbudet i LNF-området med disse kravene: Vi bygger alt under ett tak, max 100 m2 BRA, 6 sengeplasser, Godlidalshytta tas ut av DNTs rutenett, ny hytte holdes stengt i villreinens kalvingsperioden 01.05 til 10.06.

Torsdag 5. april startet arbeidet med rydding og riving.
Torsdag 5. april startet arbeidet med rydding og riving. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Denne vinteren har vi planlagt løsning og lett etter entreprenør for å utføre arbeidet og nå vi har skrevet kontrakt med Oppland bygg og anlegg fra Etnedal om både riving og bygging. Alle godkjenninger var klare onsdag 4. april og arbeidet startet opp med en gang for å kunne utføre så mye som mulig transport på vinterføre og lage så lite spor som mulig. Vi har ikke lov til å drive med transport i kalvingsperioden (1. mai til 10. juni) så derfor arbeides det veldig intensivt i april. Det ble etablert "vinter/snøvei" ved hjelp av beltevogn, gravemaskin og løypemaskin og denne blir brukt for alt materiale både ut og inn. Unntaket var flytende sement som ble fløyet med helikopter fredag 13. april.

Beltevogn på "snøvei" er en skånsom transportform
Beltevogn på "snøvei" er en skånsom transportform Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Hytta er forventet ferdig 6. juli. Vi bygger nå ei hytte som vil gli godt inn i terrenget, stavlaft og torvtak, gråbrun beis og tilsvarende farge på vindusinnramming, svært praktisk løsning med 4 soverom (2 doble og 2 enkle) og ett hunderom. Lekre interiørløsninger og gjennomført bruk av farger innvendig.

Utedo. Pumpebrønn (bære vann inn og ut). Peis og vedovn. Solcelleanlegg. BRA 96 m2. Veranda med utemøbler (aktuell å bruke også på dagsturer). Låst med DNT standardnøkkel. Matlager (selvbetjent hytte).

Eksteriørbilde fra tilsvarende hytte på Lenningen
Eksteriørbilde fra tilsvarende hytte på Lenningen Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Det vil være en svært mye bedre tilrettelegging for friluftsliv i dette området enn i dag. Hytta blir låst med DNT standardlås som alle medlemmer i DNT kan deponere på. Den som har nøkkel kan ta med seg ikke-medlemmer uten nøkkel (de betaler bare forskjellig pris).

Vi har som vanlig svært godt samarbeid med grunneier Pihl as som har støttet og fulgt dette prosjektet fra første dag. Her kan vi følge HHTs første styreleder Georg Stousland sitt motto: "Allting går når alle vil noe". 

Vi mener dette gir allmennheten supre turmuligheter og planlegger åpningsarrangement søndag 8. juli.

Vi i HHT gleder oss veldig til å få denne hytta i drift og til at turfolket kan begynne å bruke denne gaven til oss alle i jubileumsåret!

Bakgrunn

Vi i Hamar og Hedemarken Turistforening har 17 mil av Rondanestien gjennom vårt område. Denne lange DNT-stien, som strekker seg fra Bjørvika i Oslo til Hjerkinn på Dovre, byr på en lang vandring gjennom kulturlandskap, skogkledte åser, myke østlandsfjell og høye topper i Rondane. Underveis kan du komme innom flere store kulturskatter på Østlandet.  Rondanestien - Fra fjord til fjell er et samarbeidsprosjekt mellom DNT Oslo og Omegn, Nannestad Kommune, Eidsvoll Kommune, Hamar og Hedemarken Turistforening og DNT Lillehammer. Det er en dagsetappe mellom hver hytte på Rondanestien og vi i HHT har de siste årene jobbet mye med å utbedre våre etapper. Vi har gjennomgått merking og skilting. Vi har utbedret de ubetjente koiene som vi får låne av almenningene – når det er bygningstekniske utbedringer skjer dette i godt samarbeid og spleiselag og når det er vanlige driftsmomenter skjer dette med dugnadsinnsats. Alle hyttene våre holder nå god og trivelig standard for turfolk på lang vandring eller på dagsbesøk/korte turer og vi har økende antall overnattinger.

Vi har jobbet lenge med å utbedre vår tilrettelegging derfor etablerte vi ny ubetjent hytte helt sør i Stange almenning (faktisk i Eidsvoll kommune), en leilighet i en stor eiendom som er i privat eie nemlig på Finnsbråten. Vi har også etablert HHTs første selvbetjente hytte (altså med matlager som vandrere kan handle av) på Målia når vi rehabiliterte hele anlegget vårt der. Det betyr at vandrere gjennom vårt område ikke trenger å bære all mat for alle dager men har mulighet til å fylle opp i sekken for de neste etappene.