Veien til turledelse

MassIV
MassIV

I sommerens utgave av HHT Nytt kan man bli bedre kjent med de to turlederne som skal lede HHTs fellestur MASSIV IV - Hardangervidda 13. - 19. juli. Nedenfor kan du lese artikkelen i sin helhet.

Har du tenkt over hvem de er de som står der med HHT-vest og sekken klar når du møter på fellestur? De som bærer med seg ekstra sikkerhetsutstyr og førstehjelpspakke i tilfelle det skulle skje deg noe? De som har kart, kompass og GPS for å være helt sikker på å finne veien uansett vær? Jo, det er HHTs turledere, våre frivillige dugnadsfolk som brenner for å få flere med på tur og gjerne har noen yndlingssteder eller -turer de vil vise fram. De gjør en formidabel innsats, og uten dem hadde vi ikke hatt noe turprogram å tilby. I 2017 la våre 74 turledere ned snaut 3000 dugnadstimer på oppgaven.

Det er på tide å løfte fram turlederne og den store innsatsen de gjør.


VEIEN TIL TURLEDELSE

av Helle Jørstad og Børre Kristiansen

Helle fikk idéen til å bli turleder først. Hun har gått i fjellet hele livet. Det startet med Hallingdalsfjellene der mormor og morfar hadde hytte ved Rødungen. Far var lidenskapelig fluefisker, og Helles oppgave var å løsne flua når den satt fast i vierkrattet. Et annet viktig oppdrag var å gå 600 meter alene med trillebår (type lysegrønn av tre) til setra for å hente melk i melkespannet. Belønningen var melkeringer med knust kavring og sukker på 2-3 dager senere …

14 år gammel fikk hun lov til å starte karrieren som fjellvandrer fra hytte til hytte sammen med venninne eller lillesøster. Uten at hun forstod det, så var nok dette hennes første turlederoppdrag.

Helle er bergtatt av fjellene. Forholdet kan best beskrives som lidenskap og kjærlighet, og mange dager og netter har vært tilbrakt der. Graviditet og små barn har aldri vært noen hindring, turene blir bare litt annerledes. Hun lever etter mottoet: «Livet er for kort til å gå den samme stien flere ganger!» Det var et høydepunkt å motta gullnøkkelen til DNT!  

Børre vokste opp på gården Myraraen i Vesterålen som nummer 5 av 6 sønner. Han ble tidlig satt til å plukke stein sånn at faren kunne utvide jordveien. Sauesankinga om høsten var mer lystbetont. Det var en viktig jobb å få sauer og lam trygt hjem fra høye og bratte fjell før vinteren satte inn. Som voksen beholdt han lidenskapen til fjellandskapet. Han var stolt da han for første gang besteg Møysalen på 1262 moh. i 1999. 

Så møttes vi på Svalbard i år 2000 og skjønte tidlig at vi hadde en felles lidenskap. Vi var 2 eventyrere med stor kjærlighet til naturen og nokså snart hverandre! Da Helle oppdaget kart og rutebeskrivelsen for turen til Møysalen i leiligheten til Børre, våknet nysgjerrigheten. Helle hadde hørt om Møysalen og hadde et sterkt ønske om å komme seg på toppen. Og sånn ble det. I ringene våre er det gravert inn Møysalen 9-8-2002. Riktignok skjedde frieriet på Møysalen på Svalbard, 1143 moh. 

Da vi møttes hadde Helle deltatt på flere fellesturer med DNT. I tillegg hadde hun brekurs på Finse og klatrekurs i Innerdalen. Som aktiv orienteringsløper våget hun seg ofte bort fra T-merka løyper. Det ga en herlig utfordring. Med Børres navigasjonskompetanse på GPS kunne vi trygt ta enda større utfordringer, også i dårlig vær.  

Med mange års fjellerfaring og mange gode opplevelser på fellesturer med DNT, følte Helle seg klar for å bytte rolle. Hun ville være turlederen! Til hennes store glede ville Børre bli med på ambassadør- og grunnleggende turlederkurs. Han var litt tvilende til prosjektet, men etter 2 flotte fellesturer gjennom Rondane sommeren 2016 var all tvil borte. Han ville videreutdanne seg til sommerturleder. Og sånn ble det!  

Så leste vi om MASSIV-ruta, krevende, men oppnåelig. Den ble en uimotståelig utfordring. 29. juli 2017 startet vi sammen med en gruppe fra Sota sæter til Fondsbu. Det var krevende dagsetapper med en fantastisk gruppe! Navigasjonskompetansen kom til sin rett i tett tåke og endeløse snøflater uten en eneste varde eller T i sikte. Vi fungerte som gruppe selv om variasjonen i både alder og kondisjon var stor. Kroppen ble sterkere, og det samme ble samholdet. Det er flott å være en del av et felleskap, ta utfordringer og gleder sammen! 

Vi er glade i mennesker. Vår ledestjerne som turledere er å bidra til at deltakerne opplever mestring, glede og samhold! På en ukestur har vi tid til å bli godt kjent.  For oss er det et privilegium å lede ukesturer i høyfjellet.  

Når eventyrlysten blir stor, trekkes vi mot krevende landskap som utfordrer oss. Da vil vi gå alene. Opplevelsen over å finne veien sammen, dele nytelsen over et vakkert landskap og samtidig kjenne en stor takknemlighet, er vanskelig å beskrive.  

Hvis vi greier å formidle vår kjærlighet til fjellet og til hverandre i turlederoppdragene våre, og slik bidra til at flere mennesker blir trygge i fjellet og tør å utfordre seg selv i dette elementet, så har vi oppnådd målet vårt! 

Nå gleder vi oss til MASSIV IV 2018 på Hardangervidda som byr på et annerledes landskap enn Breheimen, Jotunheimen og Skarveheimen. Det er roligere og vennligere, et landskap med en flora og fauna å bli glad i!

Helle Jørstad og Børre Kristiansen
Helle Jørstad og Børre Kristiansen
Vi er glade i mennesker. Vår ledestjerne som turledere er å bidra til at deltakerne opplever mestring, glede og samhold! På en ukestur har vi tid til å bli godt kjent. For oss er det et privilegium å lede ukesturer i høyfjellet.

Ingen kommende aktiviteter.

Nå gleder vi oss til MASSIV IV 2018 på Hardangervidda som byr på et annerledes landskap enn Breheimen, Jotunheimen og Skarveheimen. Det er roligere og vennligere, et landskap med en flora og fauna å bli glad i!