Onsdagsblomstertur på Helgøya 27.05.2015.

Foto: Sidsel Gotaas

I dag kjørte 41 personer ut til den vakre Helgøya i strålende solskinn, dog med truende skyer rundt omkring. Men regnet falt ikke ned på oss. Grethe Rindal Jakobsen var blomsterguiden i dag. Hun førte oss innover i granskogen fra skolen. Videre kom vi til Eikhaugen og Eiktoppen. I skogen var det svært mange store maurtuer der maurene yrte for å varme seg i solen og deretter flytte seg ned i tuen for å varme den innenfra. Kanskje dronningen frøs og trengte varme for å legge flere egg? Selv om det er nokså mørkt i skogen, fant vi mange planter der med blomster og flere som ikke var kommet fullt så langt.

De mest vanlige urtene i granskogen er blåbær, gaukesyre, hvitveis , blåveis, linnea,maigull, skogsalat,tysbast, firblad, skogstorkenebb, sneller, kråkefot, bregner og moser. Under overflaten er det mycel av kremler, risker, fåresopp og mange flere. Men fruktene av disse må vi vente på til høsten. Barnålene gjør skogbunnen svakt sur. I åkerkanten er det lysere og flere  løvtrær fant vi her som hegg, rogn, rødhyll, bjørk, hassel, kirsebær, krossved, leddved, selje og osp. Furu, gran og lerk hører til bartrærne.

Vi var egentlig ute etter urtene. Flere var ennå ikke kommet i blomst, men de som blomstret nå var ganske mange. Hestehov er ferdig nå likeså de fleste blåveisene. Løvetannen farget et område nydelig i gult. Gratis salat som smaker rukkula! Blomsterknoppene kan smørstekes og den gule blomsten kan bli deilig vin hvis du orker å plukke og rense mange nok. Ellers er også alle fiolene godt i salater og som pynt. Maria Nøklebånd kalte Grete for teplanten og jonsokkollen for gjetergutt. Også markjordbærene blomstret sammen med «søskenbarnet" nakkebær. De blå natt og dag, tveskjegg veronika, blåfjær, engfiol og forglem meg ei dannet nydelige tepper enkelte steder der det er lite næring. En bonde hadde fjernet mye skog og håpet å få frem de gamle engplantene og samtidig gjøre arbeidet lettere for bier og humler som vi er svært avhengige av for pollineringen. Uten disse flittige arbeiderne, vil vi miste viktige matplanter også. Maurene gjør også pollineringsarbeide samtidig som den sprer frøene.

Turen ble flott og 80 planter ble nedskrevet..

Se på alle de flotte blomsterbildene som Sidsel Gotaas har tatt. Klarer du å se hvilken blomst det er?

Fasit i tilfeldig rekkefølge: Natt og dag, Marianøkleblom, Tveskjeggveronika, Nakkebær, Engfiol, Blåfjær.

Onsdagsgruppa sin turnyheter vil ikke ligge på forsiden vanligvis - men her: https://www.hht.no/onsdagsgruppa/