Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Skitur til Blåmyrkoia/Vollkoia 09.01.2019.

Foto: Sidsel Gotaas

Dagen opprant med nysnø og nypreparerte løyper, -3, sol, men sno fra nord.

Tekst: Sidsel Gotaas

Parkeringsplassen ved Vollkoia var godt fylt opp og glade turvandrere dro av sted hver sin vei , men mange dro til Blåmyrkoia, der det ble 44 personer som koste seg med niste, bolle og sang, før Liv hadde funnet et stykke om spekesild. Det er kanskje det de fleste av oss forbinder med jul i forskjellige innpakninger. Selv om det svenske sildebordet er mest kjent for oss.  Men går vi tilbake i tid, var spekesilden noe som har fulgt det norske folk siden middelalderen og etter at bødtkerfaget ble oppfunnet. Sildetønnen, saltet og råstoffet sild, var ganske lett tilgjengelig og dette ble da standardmat i mange hjem der ofte fattigdommen var stor. Med sitt høye D-vitamininnhold, var den sammen med poteten og C-vitaminene fra denne, svært viktig for kostholdet i tillegg til grøten.  Sildesalaten er vel i dag den mest brukte retten. Den er laget av spekesild, løk, rødbeter, potet og krem eller majones. Men dere husker kanskje også sildesalaten som ikke har noen forbindelse med mat? I unionstiden med Sverige fikk våre flagg et blandingssymbol i øverste hjørne som ble kalt for sildesalaten.

Tilbake til krigsårene, ble igjen silden et nokså fast innslag på middagsbordet. Min svigermor tok meg med på formiddagsfilm der Ingrid Espelid fortalte hvordan vi med to fingre lett kunne skyve dem langs ryggbenet og lettvint befri fisken for sine verste bein..

En annen historie som skal ha sin opprinnelse fra Ringsaker; Det var noen tyske soldater som så en bonde legge spekesild i jorda sammen med potetene. Da de undret seg over handlingen, sa bonden at likesom poteten kan gi mange fold tilbake, vil nok silda gjøre det samme! Vi får vente på høsten, så får vi se! Tyskerne skal ha trodd på bonden!

På Vollkoia hadde det vært 7 turgåere innom.

Heretter blir det skiturer hver onsdag fram til påske. Både Vollkoia og Blåmyrkoia blir varmet opp av trofaste turvenner som drar tidlig av sted for å fyre opp på koiene.

Foto: Sidsel Gotaas

Skrevet av Harald Normann 9. januar 2019