19.06.2019 Onsdagstur fra Dekarud rundt Tjernsmyrhøgda

Matpause foran Blåmyrkoia
Matpause foran Blåmyrkoia Foto: Oddmund Lunna

Det var svært vått i skogen, og Blåmyrkoia ble derfor foretrukket framfor den planlagte turen til Tjernsmyrhøgda.

I går trodde nok de færreste at det kunne bli den oppsatte turen i dag. For tur blir det alltid! Men i går kveld hadde styrtregn ødelagt gårdsstun, nysådde jorder og veier, hørte vi, og vi regnet med at myrområder var svært lite egnet å gå tur på i dag. Likevel opprant onsdagen med varm sol – og turvær – som vanlig! Hans Martin foreslo å legge turen vekk fra myrstrøk, og hadde forslag på Blåmyrskoia. Ikke skiløypa, men langs Purkdalsveien og opp den nye anleggsveien. De som ønsket å slippe den lange Purkdalsveien, kunne bruke bil på denne strekningen. Slik ønsket Hans Martin og Anna velkommen til 32 frammøtte og 3 firbeinte følgesvenner.

Sjøl om noen itte var så lystne på den nypreparerte veien (full av pukk), så er det rart med den trivelige praten der vi går. Plutselig var vi kommet opp på Blåmyrskoia, der 6 alt ventet på oss i solveggen. Itte boller riktignok, ei heller vår faste sang i dag. Men da det på veien opp hit hadde vært prat på 10 topper og Kotuva, ble Hans inspirert til å synge «Velkomstsalma» til Kotokjørkja, der han omgjorde stedet til Blåmyrskoia. Slik kunne Grethe videre fortelle sagnet om Kotokjørkja. Ei spennende fortelling. Noe som kan være inspirerende å huske på for de som ennå itte har vært og klippet for topp nr. 9 til Kotuva.

Laila ga oss ei trist melding om at Reidun Solveig Nilssen var død, og urneseremonien i Hamar Domkirke var i morgen kl. 12.15.

Tilbakeveien ble langs skiløypa, bortsett fra langs Blåmyra. Der måtte vi ta oss tid til å se på kolonien av hettemåker som hekket her. Noen unger var allerede ute på svømmetur, mens foreldrene laget et voldsomt talekor og «fortalte» tydelig andre måker hvor disse skulle holde seg unna! Ikke bare idyllen, men slik er det vel i fugleverdenen også! Det er den sterkestes rett som rår!

AnkerOg rundt hele myra bugnet det av multeblomster! Så nå er spenningen stor om det var mest av hann- eller hunnblomster! Noen kunne fortelle om forskjellen, men var likevel usikre når blomstene ble presentert. For å få svar på det, må det bli ny tur opp på myra når multa er moden!!

Stien over myra var helt tørr. Jeg tror de fleste kom ganske tørrskodde fram til Vollkoia!

Vi ønsket hverandre en god og fin sommerferie – og vel møtt att i august – om itte før!

For nå «tar» vi sommerferie. Neste tur er 7. august (dagstur) til Reinsvatnet eller Nevelfjell med frammøte ved Sveum kl. 10.00.

Tusen takk for en koselig og fin turdag. Velkommen til Torill og Pirkko, som var med for første gang! Vi håper å se dere igjen på tur!

Forfattet av Eva Jønsrud

Hans synger "Vælkomstsalma" omdiktet for Blåmyrkoia
Hans synger "Vælkomstsalma" omdiktet for Blåmyrkoia Foto: Oddmund Lunna