Når kommer skiføret?

Når kommer snøen og skiløypene?
Når kommer snøen og skiløypene? Foto: Ivar Helleberg

Hedmarksvidda er et av de mest snøsikre stedene i Sør-Norge. På dager med kulde og nedbør utover høsten sjekker mange webkameraet på hht.no for å se etter snø og skiføre. Her er oversikt over snøforholdene vinterstid fra 2005 til nå, slik at det går an å sammenligne med tidligere år.

HHTs værstasjon og kamera på Stenfjellet har vært i drift siden 2002. Webkameraet viser også snødybder. Daglig lagres ett bilde (tilgjengelig nederst på denne siden) og dette er benyttet til å illustrere snødybdene for alle år siden vinteren 2005-2006.

Snødekket er skjønnsmessig bedømt ut fra lagrede bilder, se illustrasjonen nedenfor. Vinteren 2019-2020 er den med lengst periode fra første snøfall til siste snøklatt forsvant, nemlig 246 dager! Riktignok var det noen snøbare uker innimellom.

Værstasjonen ble opprettet i 2002, men bilder ble ikke systematisk lagret før sommeren 2005. I løpet av disse årene er det ingen klar endring av skisesongens varighet, vanligvis er det skiføre fra november til april. Dette skiller seg ut fra lavereliggende områder, både på Hedmarken og lengre sør. I perioder med manglende skiføre lavere og lengre sør er det mange som finner veien til Hedmarksvidda.

Skrevet av Ivar Helleberg 1. desember 2021