Skitur til Vollkoia/Blåmyrkoia 05.02.2020.

Foto: Sidsel Gotaas

Endelig kom den fine, fine dagen med sol og flere minusgrader! Løypene fyltes av kjente og ukjente fjes og hunder. 

Tekst: Sidsel Gotaas

Føret var upåklagelig og løypene var fine, men på myra på Bjørseterrunden hadde løypemaskinen funnet bekken på tre steder. Godt at den kom seg opp igjen ved egen motor! Her kan det være nifst å gå i mørke! Etter hvert ble det svært folksomt på Blåmyrkoia med i alt 40 personer  inne. Klokken 12 ble det en fin sang og deretter hadde Erik et referat fra en speidertur  i 1988 til Svalbard. Den ble ledet av Harald B. Pettersen som har vært der oppe i to perioder for sysselmannen. Senere har han ledet mange speiderturer og gildeturer til øyriket.

Speiderne dro først på fottur fra Longyearbyen til Barentsburg og lå i telt underveis. Men de måtte også krysse elver og myrer som holdt 2 grader og kom frem til Barentsburg svært møkkete. Men de fikk omvisning i byen som da var mer selvforsynt enn i dag. De hadde drivhus, høns, griser og kyr for å skaffe mat til arbeiderne og deres familier. Slik var det også i Pyramiden og i Longyearbyen på den tiden da det var færre flyruter. Turen gikk videre med båt der hurtigruten nå er på tur via fjernsynsskjermene våre. De var innom flere fangststasjoner. Kjørte gjennom Forlandsundet der det er ganske grunt og kom både til Kongsfjorden, Magdalenafjorden og til Vingohamna der Andrés luftferd startet og endte tragisk på Kvitøya. Målet for speiderturen var Muffen der hvalrossene koser seg i store flokker. Men isen stoppet dem etter hvert akkurat som også Hurtigruten Spitsbergen måtte finne en annen rute på grunn av tett drivis.

Det er fint å få høre slike historier på Blåmyrkoia. Jeg lurer på hvor mange onsdagsturgåere som har vært speidere? Det er mange spreke eldre folk i gruppa. Grunnlaget kan være lagt i en aktiv speidertid!

På Vollkoia var de 7 stykker som gikk flere runder rundt Volldammen og hadde en koselig stund inne med høytlesing og andre historier. Boller fikk de der også!

Vel møtt til nye vinterturer de neste onsdagene!

Foto: Oddmund Lunna

Skrevet av Harald Normann 5. februar 2020