Aktivitetstips for barnefamilier

Foto: Knut Einar Nordhagen

Her er noen aktivitetstips for barnefamilier som passer utover våren.

Vårtips:

Let etter vårtegn! Klarer du å finne noe av dette på din neste tur? Hestehov, hvitveis og blåveis. Eller kanskje du finner noen "gåsunger" på selja? Gjør som barna, sett deg ned på kne og se hva som som skjuler seg i skogen. Hva finner du? Trær, blomster, dyrespor, småkryp? 

Prøv bålvarianten av tacos. Enkel og veldig god turmat! Vær forsiktig med bålfyring der det er tørt nå, velg et trygt sted.

Vulkaneksperiment. Lag et lite fjell av snø, grus eller sand med et hull på toppen slik at du kan sette en kopp der. Tilsett eddik og litt zalo i koppen. Til slutt har du i noen teskjeer natron og ta noen skritt bakover. For å få farge kan du helle i litt konditorfarge før natronen tilsettes.

Både barn og voksne må ta vare på naturen. Dessverre finnes det søppel overalt, og spesielt nå på våren dukker det opp både her og der. Ta med en plastpose i lomma, og se hva du finner i nærmiljøet eller langs en sti. Husk å bruke hansker!

Ta fram spikkeknivene og fiks dere en god gammeldags sprettert. 
Finn et emne av tre som ser ut som en Y. Bruk kniven så de to armene blir like lange. Spikk gjerne vekk bark og ujevnheter så spretterten blir god å holde i. Fest gummistrikken rundt armene på spretterten. Sett opp en blink eller ballonger som du kan skyte på.

Spis et måltid utendørs. Lag bål, fyr opp bålpanna, bruk stormkjøkkenet eller ta en brødskive på trappa. La barna får velge menyen. Tips til god utemat kan være pannekaker, grønnsaker i folie med fisk eller kylling, taco eller suppe. Og litt dessert må til; sjokoladekake i appelsin, kanelsnurr på pinne, fruktsuppe eller banansjokolade. Her er noen oppskrifter.

Orrhaneleiken er allerede i gang på myrene på Hedmarken! Ta en overnattingstur i telt i helga og våkne opp til den karakteristiske lyden av orrhanene som buldrer. Spillet begynner mens det fortsatt er mørkt og fortsetter på morgenen. Fuglene kan ta noen pauser. Sørg for at du ligger i ro og på litt avstand.

Fuglene er glade for at det er vår! Last ned appen Kvitre! Fuglesanger eller WhatBird og gå på fuglekvitterjakt.

Turbingo gjør nærturen til en lek! 
Print ut eller tegn selv, ta med blyant og kryss av etterhvert som dere finner tingene på bildet.
Her finner du PDF av Turbos turbingo for vinter og vår

Male på skare. Her er det bare fantasien som setter grenser. Bruk vanlige malerskrin med vannfarger, litt brede pensler og varmt vann som dere tar med på termos. Ved å bruke varmt vann fester malingen seg bedre på snøen. Les mer her.

Test ut den nye turappen for barn mellom 4 og 12 år der du kan registrere turlengde og få poeng for aktiviteter. Appen Kul Tur kan du lese mer om her.

Tidlig om våren ser fuglene etter et sted å bo. Du kan hjelpe dem ved å bygge en fuglekasse. Å snekre fuglekasser er moro for hele familien. Se oppskrift her.

Gå på tur i nærområdet. Det er mange flotte stier å gå på i vårt område i nærheten av der folk bor.

Bruk de! Benytt UT.no for turforslag, huk av på "I nærheten av meg".

Dra på ekspedisjon i nærområdet. Finn en topp å bestige. Et skattekart som viser vei gjør turen opp motiverende og spennende.

Lag en "Mesternes mester"-løype i hagen eller nærmeste område som passer. La barna bli med å lage og utforme løypa, og hele familien er med. Samarbeidsoppgaver for små og store er spesielt populære hos barna. Bruk det du har i garasjen, vær kreativ!

Barn liker å gjøre praktiske oppgaver og  lage noe, gjerne bruke litt verktøy (hammer, skrutrekker eller som her en lekemotorsag osv).

Ta med ungene og lær dem å tenne bål. Ungene liker å sanke ved og være med å holde fyr i bålet. Bål - når, hvor og hvordan

Ferske, varme pannekaker ute på tur er en slager! Lag røra hjemme, fyll den på en flaske og finn en fin og trygg bålplass i skogen.

Ta med hengekøya ut på tur. Ungene elsker å leke i hengekøya, også på dagsturer er hengekøya kjekk å ha med seg. Lite plass i sekken tar den også. Les mer om våre hengekøyetips her.

Påskepinnebrød. Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet er superenkelt å lage, smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter. Også i påskevariant! Tilsett gurkemeie i deigen. Den klassiske oppskriften finner du her. Er du mer glad i appelsin? Test denne søte oppskriften på grillen.

Buldresteiner er det nok av på Kolomoen i Stange kommune. I området rundt Russerhula er mange fine steiner å klatre på som også passer for barn ned til 3 år.

Naturbingo er en kilde til supre sanseaktiviteter for utforsking av naturen. Se forklaring her.

Ta med barna på sykkeltur i nærområdet. Mange steder er det fine forhold for å sykle en tur. Kanskje man kan lære å sykle nå?

Ha på regnklær og finn en sølepytt. Resten går av seg selv... 

50-leken. Finn fram Yatzi-terningene og lag din egen 50-lek. Se forklaring her.

Dra på telttur! Du trenger ikke dra langt for å få en fin telttur. Bruk UT.no til å finne turperler i nærheten av deg. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet. Om du har hage, er det helt innafor å teste en teltnatt der først. Se flere tips for teltturen her.