Gjør teltturen til en suksess!

Foto: Kjersti Smedholen

Her får du rådene du trenger for en vellykket telttur.

GJØR DET ENKELT: Du trenger ikke dra langt for å få en fin telttur. Bruk UT.no til å finne turperler i nærheten av deg. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet. Om du har hage, er det helt innafor å teste en teltnatt der først. 

FINN EN BRA TELTPLASS: Det er ikke så behagelig å ligge i bakke, eller med store steiner stikkende opp i teltgulvet. Se derfor etter et flatt og noenlunde tørt område. Fin utsikt er selvsagt å anbefale. Sørg også for å ha en vannkilde i nærheten. 

LAG ET GODT MÅLTID: Om du ikke skal gå langt, kan det være verdt å bære litt ekstra vekt for å lage en deilig middag.

HOLD VARMEN: På våren kan det være store temperaturforskjeller mellom natt og dag, og det kan bli kaldt i løpet av natten. Å holde varmen er kanskje det viktigste suksesskriteriet:

  • Varm nok sovepose: Du trenger ikke å ha med den tykkeste vintersoveposen nå, men komforttemperatur et sted mellom -5 og -10 grader kan være fint å ha. Du kan også kombinere to tynnere soveposer, så lenge det ikke blir for trangt. Husk at luft isolerer. En lakenpose inni soveposen vil også øke komfortemperaturen. 
  • Ikke glem liggeunderlaget: Liggeunderlaget har mye å bety, siden det ligger mellom deg og det kalde teltgulvet. Et isolert, oppblåsbart underlag i kombinasjon med et tynnere underlag holder hele høsten og vinteren. Du kan eventuelt kombinere oppblåsbart med reinskinn. Reinskinn gir mye varme, men veier noe mer enn et tynnere underlag. 
  • Bruk drikkeflaske som varmeflaske: Fyll en Nalgene-flaske eller tilsvarende med varmt vann og legg i soveposen. Tre en raggsokk utenpå. Da snakker vi ordentlig teltkomfort! En slik varmeflaske fungerer forøvrig ypperlig til å tørke våte sokker, men det er best å gjøre utenfor soveposen for å unngå fukt. 
  • Når du legger deg: Sørg for at du er varm og mett når du kryper i soveposen. Gå på do om du må, ikke utsett det til sene og kalde nattetimer. Ta på deg ullundertøy, ullsokker og lue om du er bekymret for å fryse, men ikke særlig mer. Da beholder du et isolerende luftlag i soveposen. Ha uansett alltid tørre klær på deg når du legger deg. Lukk kragen og snør igjen hetta på soveposen for minst mulig varmetap.

LYS I MØRKET: Ta med en campinglykt eller en lyslenke for ekstra koselig stemning når mørket faller på utpå kvelden. Litt teltunderholdning i form av en bok, kortstokk eller annet er også bra. Om du synes det er stusselig å sitte inne i teltet hele kvelden, kan du nyte den klare vårlufta rundt bålet. Bare pass på at bålet ikke står for nærme teltet, og at vinden ikke kaster glør på teltduken. 

Nydelig solnedgang over Mosjøen.
Nydelig solnedgang over Mosjøen. Foto: Julie Aasen