Nå er tida for uteovernattinger!

Foto: Knut Einar Nordhagen

De neste ukene er den beste tida på året for uteovernattinger! Det begynner å bli både lyse kvelder og gode temperaturer, samtidig som du enn så lenge slipper myggen. Men husk skogbrannfaren!

Hvis du ikke har prøvd å overnatte ute før, så sjekk værmeldingen og finn deg en dag det er meldt godt og varmt, lite vind og sol. Husk nok mat og drikke i sekken. 

Selv om isen ligger og det er kort vei til vannet, ble denne bålplassen vurdert som for usikker til å fyre opp bål. Den tørre vegetasjonen rundt ville vært antent med et lite vinddrag.
Selv om isen ligger og det er kort vei til vannet, ble denne bålplassen vurdert som for usikker til å fyre opp bål. Den tørre vegetasjonen rundt ville vært antent med et lite vinddrag. Foto: Knut Einar Nordhagen

Det er ekstremt tørt i skogen nå, og det skal minimalt til for å starte en skogbrann mange plasser på Hedmarken. På steder hvor snøen fortsatt ligger er det fortsatt mulig å fyre bål, men dette er på plasser hvor det kanskje ikke er så aktuelt å slå leir (nordhellinger og skyggeplasser). Derfor er vår klare oppfordring å droppe bålet nå!

Det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I dette tidsrommet er det forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Brannvesenet kan man ta kontakt med for å rådføre seg om forholdene. Sjekk skogbrannvarselet her.

Stranden vil oftest regnes som utmark og vil da være omfattet av det generelle bålforbudet. Hvis man likevel ønsker å tenne bål eller grille, må man søke om tillatelse fra kommunen.

Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann. 

Unntaket er altså kun dersom aktiviteten åpenbart ikke medfører fare for brann, og dette er en vurdering som den enkelte må ta. 

En må da ta hensyn til forholdene der en skal bruke åpen ild for å vurdere brannfaren. Eksempelvis nærhet til vegetasjon eller annet brennbart, om vegetasjonen er tørr eller ikke, vindretning og vindstyrke, og om det er vann eller annet slokkemiddel i nærheten.

Bruk heller en primus.

Telt, lavvo, tarp, hengekøye eller åpen himmel? Smak og behag. Valget er ditt.

En tarp tar lite plass i sekken og er veldig anvendelig å bruke. Da er det bedre plass til andre ting i sekken. Kvikk Lunsj f.eks.
En tarp tar lite plass i sekken og er veldig anvendelig å bruke. Da er det bedre plass til andre ting i sekken. Kvikk Lunsj f.eks. Foto: Knut Einar Nordhagen
Følelsen av å våkne opp god og varm i soveposen etter ei god natts søvn utendørs er herlig!
Følelsen av å våkne opp god og varm i soveposen etter ei god natts søvn utendørs er herlig! Foto: Knut Einar Nordhagen

Bekledning i soveposen

Nattetemperaturen er fortsatt rundt 0 grader, slik at det er viktig å ha med seg sovepose, liggeunderlag og klær som tåler det. Man mister mye kroppsvarme gjennom hodet, så å ha en en topplue eller en balaklava om natta er avgjørende for å ikke bli kald. 

Topplue, hansker, buff e.l. i halsen og ulltrøye og ullstilongs i soveposen.
Topplue, hansker, buff e.l. i halsen og ulltrøye og ullstilongs i soveposen. Foto: Knut Einar Nordhagen

Triks før man legger seg om kvelden

Det er viktig at kroppen er fylt opp med energi før man kryper ned i soveposen. Og like viktig: HUSK Å GÅ PÅ DO FØR DU LEGGER DEG! Dersom man ikke gjør dette bruker kroppen svært mye energi på å holde disse avfallsstoffene varme, noe som lett gjør at du begynner å fryse andre steder på kroppen.

Drikk gjerne noe varmt rett før du skal legge deg, slik at kroppen er varm innvendig. Gå gjerne en liten tur før du legger deg slik at du er god og varm når du kryper ned i soveposen. Pass på så du ikke begynner å svette på en slik kveldstur. Da blir det fuktighet i soveposen og mye fuktighet kroppen din må fordampe. Legg gjerne de andre klærne dine mellom soveposen og liggeunderlaget. Da er de varme om morgenen også. Klærne må være tørre.

Hvordan gå på do i naturen?

Gå langt nok bort fra steder folk ferdes

Gå minst 50 meter bort fra vann, elver, bekker, merkede og umerkede stier, overnattingsplasser eller rasteplasser. Årsaken er selvfølgelig at du skal unngå å etterlate avføring på steder der folk normalt ferdes, samtidig som det er fornuftig å unngå at avføringen, og avføringsbakteriene som følger med, unødvendig renner ut i bekker og vann. Dette gjelder naturligvis også hvis du bare skal tisse.

Finn deg et naturlig sted, en dump e.l. som kan fungere som dohull før du går på do. Det blir naturlig nok litt griseri hvis du må gjøre det etterpå. Det finnes ingen unnskyldninger for ikke å grave et dohull, selv om du ikke rekker å gjøre det først. Husk å grave dypt nok og så bruker du samme jorda til å dekke til når du er ferdig. Legg også over noen steiner over slik at for eksempel hunden ikke graver det opp etterpå. En liten og gammel hagespade er fin til formålet, og tar lite plass i sekken.

Våtservietter skal alltid tas med hjem eller til nærmeste søppelkasse. Våtservietter er ikke papir, men er som regel laget av plastbaserte fibre. Å legge igjen våtservietter i skogen er med andre ord like ille som å kaste fra seg engangsbestikk.

Med toalettpapir har du tre alternativer: 1) grav toalettpapiret ned sammen med bæsjen, 2) brenn toalettpapiret dersom du har tilstrekkelig fyr på bålet (anbefales ikke nå når det er bålforbud) eller 3) ta med deg toalettpapiret hjem til søppeldunken.

Pakk alltid med et par tomme bæreposer med i sekken kan fungere som søppelsekker underveis på turen. De får du alltid bruk for.

Foto: Knut Einar Nordhagen

Som jeg skrev innledningsvis - nå er det knallfint å overnatte ute. Om man er litt kald når man våkner, så får man raskt varmen i kroppen igjen etter en liten morgentur før frokost.

God tur!