Onsdagstur til Steinsholmen 20.05.2020.

Foto: Sidsel Gotaas

Etter en lang Coronapause, kunne endelig onsdagsturene starte igjen.

Tekst: Sidsel Gotaas.

Denne gangen skulle vi til Moelv for å gå ut til Steinsholmen bygdeborg. På grunn av smittevernreglene, måtte vi alle 37 registreres før turen startet. Nydelig vær og en god del varmere enn de siste ukene. Det setter vi pris på!

Turen var ganske enkel å gå nå som Mjøsa er tappet ganske langt ned i påvente av vårflommen. Løvtrærne var fremdeles lysegrønne og småfuglene sang sine triller. Noen Canadagjess fant seg mat i mudderet og bekkeblom og hvitveis dominerte i skogbunnen. Etter hvert kom vi til helleristningene på en stor flytteblokk. Disse var risset inn av steinalderfolket som var avhengig av veiding for å skaffe seg mat mellom år 10000 og 1700 f.Kr. Disse folkene forflyttet seg ettersom den store innlandsisen smeltet. De fleste av oss gikk videre ut på holmen der Mjøskastellet en gang sto. Det ble bygget  i årene 1233-1236 på grunn av en eiendomsstrid mellom kong Håkon Håkonsson og Hamarbispen Pål. Man tror at bygningen var svær: 10 meter høy og 360m2. Av form tror man den lignet på Håkonshallen i Bergen og kastellet på Hamar. I dag er det ikke mye å se av dette svære huset som både hadde fangehull i kjelleren og veitslehall for kongen. Forfallet startet allerede på 1300-tallet. Bygningen var antagelig oppført av kalkstein fra nærområdet. Denne forvitrer lett. Dette kan vi også se i strandkanten der de løsere kalksteinene forsvinner, mens hardere steiner stikker opp.

Det var fint å møte gamle venner igjen og vi fikk en koselig tur, selv om hjemreisen gikk langsomt på grunn av veiarbeider på den nye E6. Snart blir den også fin!

Vel møtt til en ny tur om en uke den 27.mai kl. 10.30! Da møtes vi på Ilseng idrettspark for å gå på de hyggelige Ilsengstiene.

Helleristningene på Stein.
Helleristningene på Stein. Foto: Sidsel Gotaas

Skrevet av Harald Normann 21. mai 2020