Bruk hyttene våre i høst!

Høstutsikt over Øyungen.
Høstutsikt over Øyungen. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Høsten er en fantastisk tid å være ute på tur. HHT har mange hytter som er spesielt fine å besøke nå på denne årstiden. Bruk hyttene våre, og nyt den klare og friske høstlufta!

Det å være på hyttetur gir en helt egen stemning og kan være et verdifullt friminutt fra hverdagen. Å fyre opp i vedovnen etter å ha vært ute på på en tur, stearinlysene brenner og man kan trekke pusten, langt bort fra hverdagens vanlige gjøremål og klokkeslett å forholde seg til. På hytta er det lov å legge seg når man er trøtt, man lever enkelt og de basale gjøremålene som å hente vann, fylle opp vedkurven og lage seg mat er det som betyr noe her og nå. 

God hyttestemning på kjøkkenet på Savalsætra.
God hyttestemning på kjøkkenet på Savalsætra. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

På grunn av smitteverntiltak må alle sengeplasser bookes på forhånd. Vi har lagt ut mulighet for bestilling av alle senger på alle hyttene våre pga korona. Enhver må vurdere ut fra informasjon om hytta på ut.no og eget turfølge hvilke senger man bestiller (f eks dobbeltseng kan brukes av de som kan være nærmere enn 1 meter). 

Har du DNTs standardnøkkel har du tilgang til blant annet disse hyttene (følg linkene til beskrivelsene på ut.no):

Fjell og utsikt

Utsikt fra tårnet på toppen av Gitvola.
Utsikt fra tårnet på toppen av Gitvola. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Noen av våre hytter ligger på fjellet eller helt i nærheten. Det gjør ekstra godt å komme opp i vårt "grønne, snille fjell" på Hedmarksvidda og Ringsakerfjellet om høsten. Klar luft, gode farger både på bakken, vannet og lufta - og  myggen er borte. De første frostnettene i fjellet gir ren, skarp stemning. 

Øyungshytta ligger fantastisk til ved sjøen Øyungen og snaufjell i alle retninger. Brede gode fjellstier, men også mulighet for å velge egne ruter i terrenget. Lettgått. Hytta har egen båt. Dette er vår lekreste og nyeste hytte.

Skolla ligger ved to elver - Åsta og Skolla. Rennende vann gir god meditasjon. Fjellområder i alle retninger: vestover mot Sjusjøen, nordover inn i Øyerfjellet, østover i Ringsakerfjellet (merket sti til Kotuva og Øyungshytta)

Åkersætra ligger nydelig til ved Åsta. Flott hengebru østover og Birkebeinerstien fører deg mot Bjønnåsberget i øst og Sjusjøen i vest. 

Halgutusveen har fått en fantastisk oppgradering i løpet av 2020. Det har foregått hogst i området de siste par årene så nå ligger hytta lyst, åpent og trivelig. Rondanestien nordover til Bjønnåsberget og videre til Øyungshytta (15 km fra Halgutusveen) og umerket, fin sti til Rundhaugen.

Savalsætra er lett tilgjengelig og det er god seterstemning i hytta. Den har en fantastisk utsikt utover hele Hedmarken! Vi kan røpe at dette er "Løtens hemmelige perle"! 

Skogens ro

Skog og rennende vann.
Skog og rennende vann. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Snippkoia ligger i nærheten av Rondanestien og du kan følge denne over toppen på Gjetholen (852 moh), det høyeste punktet på søndre Hedmarksvidda. På toppen er det ei kvilebu med utsiktstårn hvor det er en fantastisk utsikt fra. I nærmiljøet til koia kan man oppleve urskog og istidshistorie. 

Sandfløten ligger langs Rondanestien. Koia er samtidig et ypperlig turmål for barnefamilier, da det er en kort gåtur inn fra bilvei. Dette er en ekstra trivelig "hytteperle" både innendørs og utendørs inkl. beliggenheten. Lavåa renner idyllisk forbi rett ved hytta, og fra hyttevinduet er det gode muligheter for å oppleve vilt som beiter ute på myra.

Svartskogkoia ligger i Mosjømarka. Idylliske Mosjømarka øst for Løten sentrum byr på åpen furuskog, små vann, gamle skogsarbeiderkoier og et stort stinett. Her kan du lage deg mange ulike turer. Svartskogkoia er ei trivelig koie av tømmer med malt panel innvendig. 

Tingstadkoia ligger langs Rondanestien på åsen midt mellom Stange og Våler. Det er helt nye senger og madrasser på hytta, fordelt på 3 dobbeltsenger. Et lite rom brukes som hunderom, der står det et hundebur i tillegg til seng til hundeeieren.

Fløtdamkoia ligger idyllisk til ved Fallåa i Romedal allmenning, ca. 3 km nord for Malungen langs Rondanestien. Å være på Fløtdamkoia ei natt eller to gir deg et lite inntrykk av den gamle fløterhistorien fra skogene på Hedmarken!

Finnsbråten ligger på en idyllisk og lun åpen plass i skogen. Det ubetjente DNT-delen er en leilighet i 2 etasje i «annekset». I nærheten av Finnsbråten ligger det flere vakre innsjøer, som Lysjøen, Granerudsjøen og Ottsjøen, og det lille tjernet Digerauget, like øst for Finnsbråten, gir deg skogens ro.

Halgutusveen (helt nyrestaurert).
Halgutusveen (helt nyrestaurert). Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Våre hytter kan brukes av store og små. Det korteste veivalget er sjelden lenger enn 2-3 km så selv korte bein kan klare turen. Minst en i følget må være DNT-medlem og ha deponert på DNT standardnøkkel så man kan låse seg inn. Husk forhåndsbestilling av senger før dere starter turen!

Høsten er for alle - vis hensyn til hverandre!

Høsten er en tid hvor det er både mange jegere og turfolk ute. Det er plass til alle hvis vi alle viser hensyn til hverandre! Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har lagd en god informasjonssak om forholdet mellom turfolk og jegere:

Høsten er en fin tid!
Høsten er en fin tid! Foto: Knut Einar Nordhagen