Onsdagstur langs Mjøsa

Foto: Sidsel Gotaas

Denne høsten har det vært mye finvær, men i går kom den første snøen.

 Med 15 cm snøslaps på sleipe fururøtter, var det ikke tilrådelig å ta med «gamlingene» på tur til Hornsodden på Helgøya. Men vi har en meget oppegånde turkomite som bestemte at vi i dag heller skulle gå på tryggere veier langs Mjøsa fra Torp legesenter og til Fiskerhytta. Vi var heldige og hadde været med oss. Solen så vi ikke direkte, men det var en flott belysning der vi gikk i noe snøslaps. Erik som har vokst opp i dette området, kunne fortelle mye om Jessnes fra hans barndom og ungdomstid. Det var 8 hoppbakker på nordsiden av Furuberget og tyskerne ville lage en til, men den ble aldri ferdig på grunn av vindforholdene. Ved stoppen på kalkverket så vi de gamle kalkovnene og Erik fortalte at Franzefoss om ikke så veldig lenge, vil legge ned hele kalkverket da de ikke lengre vil investere i nytt maskinutstyr som snart er utslitt. Hvordan området der skal benyttes i fremtiden, er uvisst. Mange har kommet med forslag og flere kommer nok etterhvert. Uteteater, boliger eller? I dagens avis står det at jernbanen skal fortsette der den har gått siden 1894. Dobbeltsporet skal stoppe på Hamar stasjon der det skal bli oppgraderinger. Jeg håper det kan se vakrere ut enn i dag!

På Jessnes har det vært mange driftige folk som har satt i gang med flere virksomheter. Her har det vært brenneri, mølle, helautomatisk flatbrødfabrikk og potetmelfabrikk m.m. Nå er det visst bare nye boligområder som kanskje kommer. Langs stranden er det mange fine perler. Hytter blir erstattet av flotte helårsboliger.


Dette ble årets siste onsdagstur, men tradisjonen tro, blir det sosial samling på Karmel i Furnes, like ved kirken, onsdag 11.november kl 11. Her blir det sang og god mat og en sammensatt «film» fra mange av turene våre i året som har gått. Vi må betale for maten med 50 kroner. Disse pengene må sendes til kontonummer: 1822 10 97196 eller med  Vipps 561117.

Anna vil gjerne vite hvor mange som kommer. Ring henne eller send sms til 40244569 innen 7.november.

Jeg skal ha neste års kalender klar også til denne dagen. Er det flere som vil ha den enn de som til nå har sagt fra? Gi beskjed til meg 95879745. Den koster 150 kroner og pengene kan sendes på Vipps eller betales på Karmel. Husk å skrive hvem som betaler på meldingen.

Foto: Eva Jønsrud
Foto: Sidsel Gotaas
Foto: Sidsel Gotaas
Foto: Sidsel Gotaas