Førjulsaktiviteter

Førjulstida er stemningsfull.
Førjulstida er stemningsfull.

Vi i HHT ønsker å inspirere til gode førjulsaktiviteter med bruk av naturen - og helst i kombinasjon med en tur. Her er noen forslag til førjulsaktiviteter som dere kan gjøre når og hvor det passer best:

Lag hjemmelaget fuglemat

En fin aktivitet i disse tider, dette er morsomt både for store og små. Bruk det du har av rester hjemme, men pass på at fuglene kan spise det. 🐦🐦🐦. Dette kan være en julegaveide også. Klikk på hvert enkelt bilde for å se hvordan du går fram:

Lag en julekrans

Naturen er alltid åpen!

Naturen er alltid åpen! Her er noen tips for å kombinere en fin tur i skogen med en effektiv og god treningsøkt. Filmen er laget av HHTs kreative praksisstudenter fra folkehelsearbeid på Høgskolen i Innlandet.

Tyri - både pynt, lukt og lurt å ha i sekken!

I allemannsretten står det at du har rett til å sanke tørre kvister, greiner og trær til brensel. Du må imidlertid ikke skade levende trær. Du bør ikke tenne bål direkte på svaberg, da disse blir ødelagt av varmen og sprekker. Det er best å tenne bålet på et underlag av sand eller stein. Se i alle tilfeller etter steder hvor det har blitt brent bål fra før, for å unngå unødig skade på naturen.

Har du med deg kniv, øks og ei lita grensag i sekken, så får du fyr på bålet uansett. Det handler om å finne riktig materiale, komme inn til kjerneveden, som er tørr og fin å fyre med, uansett hvordan været har vært de siste dagene. Se etter døde gran- og furutrær. Døde lauvtrær brenner svært dårlig.

Se mer på hvert enkelt bilde om hvordan du finner tyri og fyrer bål, og hvordan du kan bruke det til pynt.

Opptenningskongler

Her har du en fin kveldsaktivitet for deg selv eller sammen med barna. Gå ut i skogen og plukk med deg kongler som du tørker (de kan ligge i nærheten av en vedovn eller på varmt badegulv. Så samler du sammen det du har av stearinlysrester og smelter i et vannbad.

Hogg ditt eget juletre 

Det er muligheter for å kjøpe en "juletrelapp" for sjølhogst av juletre i almenningsskogene til en rimelig penge når det nærmer seg jul. Hvorfor ikke starte en flott familietradisjon med å gå ut i skogen med familien, velge et tre sammen og å ta med seg hjem. Anbefales å ta med: sag, øks, noe å feste juletreet til bilen med, godt fottøy og hansker,  mat og drikke, godt humør 🥳, julemusikk i bilen, nisseluer 🥳, hodelykt og kanskje noen fakler. Link til å kjøpe juletre: 

Romedal og Stange Almenning

Løiten Almenning

Juletrehenteturen har en helt spesiell stemning
Juletrehenteturen har en helt spesiell stemning Foto: Margrete Ruud Skjeseth