Aktivitetstips fra HHT i februar

Magisk stemning på Mjøsa nå! Det er helt supert å gå på beina.
Magisk stemning på Mjøsa nå! Det er helt supert å gå på beina. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Nå i februar blir dagene både lengre og lysere både med lys og varme. Vi håper dere nyter vinteren utendørs og ønsker å gi dere litt tips og ideer til variert friluftsliv nær der dere bor og/eller oppholder dere. 

1. Skileik

Ta med en spade i sekken og finn en fin bakke eller slette. Bygg hopp og kuler - tråkk bakken og finn kvister så dere kan lage en slalomløype. PS - husk at det er ekstra gøy når alle de voksne er med på leken også! Slike dager er det smart å bruk ski som man ikke er veldig redd for. Hvis dere vil prøve en skitur med aktivitetsposter kan vi anbefale TURBOLØYPENE ​​​​​​​i hver kommune som ble satt ut onsdag 3. februar og som skal stå ute hele vinteren. 

Ta med spade og lag skileikområde.
Ta med spade og lag skileikområde. Foto: Ragnhild Narum

2. Trugetur

Truger gir en herlig frihetsfølelse og du kan gå akkurat hvor du vil og lage spor du kan bruke senere til å gå på beina i også! Det fins mange type truger men hvis du skal gå godt bør hælen være bevegelig slik at du kan bruke foten godt. Det er smart å ha på gamasjer for truger virvler opp snø når du går. Staver med store trinser kan være smart for å holde balansen bedre. Emilie Westli Andersen i MittLøten har nettopp skrevet denne saken om TRUGER

Trugetur.
Trugetur. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

3. Aking

Nå er det fine forhold for aking mange steder og kanskje det eneste som trengs er litt tråkking eller rett og slett "ake i gang" bakken. Hvis dere er på skitur er det smart å ha med rumpeakebrett i sekken - eller gå til Lageråkvisla og bruke av utlånsutstyret der når serveringshytta er åpen. 

Aking sammen er moro!
Aking sammen er moro! Foto: Ragnhild Narum

4. Skøyter

Hamar kommune har lagd is på mange skøytebar. Klikk rett i skøytekartet til Hamar kommune for å se status vedlikeholde - og full oversikt over isbaner i Hamar finner du her. Skøytebanene på Greftenmoen og Åsbygda har egne Facebook-sider som man kan følge. Finn din lokale skøytebane, mange steder driftes disse av lokal dugnadskraft! Les om skøytebanene i Løten her.   Info om skøytebaner i Stange her. 

Det er flott utendørs isflate i Mjøsparken Brumunddal. Anlegget har kjøling, så her holder isen seg godt. Isflate er også lagt i Garveriparken i Moelv. Disse anleggene er kommunalt drevet. I tillegg legges det is ved flere skoler, da i regi av FAU på aktuell skole.

Hamar kommune skriver på sin Facebook-side: "Det er meldt gnistrende vakkert (og kaldt) vær i helgen, og nå er det brøytet en løype på Mjøsa som gjør det mulig å ta frem skøytene.

Vi har testboret isen langs hele løypa, men understreker at all ferdsel på is skjer på eget ansvar og at hver enkelt må ta egne forholdsregler."

Mjøsa 5. februar 2021.
Mjøsa 5. februar 2021. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

5. Lær deg flere stjernebilder

Nå som det er mye klarvær er det spennende å se opp på stjernehimmelen når det er mørkt. Hvor mange stjernebilder kan du? Vi oppfordrer deg/dere til å lære deg flere! Det er flere gratis-apper som fungerer slik at man kan rette telefonen opp mot stjernehimmelen og få veiledning på hva du ser, f.eks. NightSky og SkyView.

Stjernehimmelen i Innlandet.
Stjernehimmelen i Innlandet. Foto: Theodor Døcker

6. Kveldstur med lykt

Ta med deg hodelykt og nyt naturen også når det er mørkt. Det er en helt egen stemning å være ute på tur når mørket har senket seg. Man trenger ikke å gå langt for å få en fin naturopplevelse! 

Hodelykt gir gode kveldsturer.
Hodelykt gir gode kveldsturer. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

7. Ta en overnattingstur på ei HHT-hytte

Alle overnattingshyttene våre nå kan bare bestilles som hele hytta og ikke pr. enkeltseng som i 2020. Dette er ut fra smittereglene. Fra nå og foreløpig fram til 1. mai kan du som er DNT-medlem bestille og selv ha styring på hvem andre som kan være med. Ingen har lov til å bruke hyttene våre uten å ha bestilt på forhånd. Det er fortsatt ikke tillatt med dagsbesøk. Les mer her.

Overnattingshyttene våre er låst med DNT standardlås.
Overnattingshyttene våre er låst med DNT standardlås. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

8. Matpause på turen - hva trenger du å ha med i sekken?

Skal du ta en pause på turen, er det godt å lage et bål å varme seg på. Det kan være lurt å ha med seg litt tørr ved i sekken, både tynne fliser til opptenning, og litt grovere kubber. Kløyv opp de groveste kubbene hjemme før du drar, og ta med en kniv i sekken. Opptenningsposer og fyrstikker pakker du selvfølgelig også med. Ta med det en spade på sekken, slik at du får gravd deg ned til bakkenivå i bålgropa. Fyrer du bålet oppe på snøen, vil bålet etter kort tid falle ned i snøen, og det blir røyk uten ild... Husk et liggeunderlag å sitte på, det dekker bedre enn et lite sitteunderlag i snøen.

Foto: Knut Einar Nordhagen

9. KulTur-appen med vinterversjon

Gratis app, laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Barna får poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og de kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Tilgjengelig for både iPhone og Android.  - les mer her.

10. Vinterovernatting

Når kvikksølvet kryper nedover den blå siden er det mange som kvir seg for å overnatte ute. Det er mange som forbinder det å sove ute vinterstid med konstant frysing og ubehag. Dersom man gjør ting riktig er det derimot lite som kan måle seg med opplevelsen av det å sove ute i kulda. Det er nemlig på vinteren man kan fyre skikkelige bål, se nordlys, grave leirgrop og se på stjernehimmelen fra soveposen. Les hele saken her.

Foto: Knut Einar Nordhagen

Tips til slutt: Lån utstyr eller kjøp brukt!

Husk at du kan låne tur- og aktivitetsutstyr på BUA Hamar og BUA Ringsaker. Og ønsker du å kjøpe brukt utstyr, så er Resport og fritid på Gålåsholmen stedet å dra!

God vintertur!