Aktivitetstips fra HHT i februar

Nydelig utsikt fra Svaen.
Nydelig utsikt fra Svaen. Foto: Evine Westli Andersen

Nå i februar blir dagene både lengre og lysere både med lys og varme. Vi håper dere nyter vinteren utendørs og ønsker å gi dere litt tips og ideer til variert friluftsliv nær der dere bor og/eller oppholder dere. 

1. Skileik

Ta med en spade i sekken og finn en fin bakke eller slette. Bygg hopp og kuler - tråkk bakken og finn kvister så dere kan lage en slalomløype. PS - husk at det er ekstra gøy når alle de voksne er med på leken også! Slike dager er det smart å bruk ski som man ikke er veldig redd for. Hvis dere vil prøve en skitur med aktivitetsposter kan vi anbefale TURBOLØYPENE ​​​​​​​i hver kommune som ble satt ut onsdag 3. februar og som skal stå ute hele vinteren. 

Ta med spade og lag skileikområde.
Ta med spade og lag skileikområde. Foto: Ragnhild Narum

2. Trugetur

Truger gir en herlig frihetsfølelse og du kan gå akkurat hvor du vil og lage spor du kan bruke senere til å gå på beina i også! Det fins mange type truger men hvis du skal gå godt bør hælen være bevegelig slik at du kan bruke foten godt. Det er smart å ha på gamasjer for truger virvler opp snø når du går. Staver med store trinser kan være smart for å holde balansen bedre. Emilie Westli Andersen i MittLøten har nettopp skrevet denne saken om TRUGER

Trugetur.
Trugetur. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

3. Aking

Nå er det fine forhold for aking mange steder og kanskje det eneste som trengs er litt tråkking eller rett og slett "ake i gang" bakken. Hvis dere er på skitur er det smart å ha med rumpeakebrett i sekken - eller gå til Lageråkvisla og bruke av utlånsutstyret der når serveringshytta er åpen. 

Aking sammen er moro!
Aking sammen er moro! Foto: Ragnhild Narum

4. Lær deg flere stjernebilder

Nå som det er mye klarvær er det spennende å se opp på stjernehimmelen når det er mørkt. Hvor mange stjernebilder kan du? Vi oppfordrer deg/dere til å lære deg flere! Det er flere gratis-apper som fungerer slik at man kan rette telefonen opp mot stjernehimmelen og få veiledning på hva du ser, f.eks. NightSky og SkyView.

Stjernehimmelen i Innlandet.
Stjernehimmelen i Innlandet. Foto: Theodor Døcker

5. Kveldstur med lykt

Ta med deg hodelykt og nyt naturen også når det er mørkt. Det er en helt egen stemning å være ute på tur når mørket har senket seg. Man trenger ikke å gå langt for å få en fin naturopplevelse! 

Hodelykt gir gode kveldsturer.
Hodelykt gir gode kveldsturer. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

6. Ta en overnattingstur på ei HHT-hytte

Alle overnattingshyttene våre nå kan bare bestilles som hele hytta og ikke pr. enkeltseng som i 2020. Dette er ut fra smittereglene. Fra nå og foreløpig fram til 1. mai kan du som er DNT-medlem bestille og selv ha styring på hvem andre som kan være med. Ingen har lov til å bruke hyttene våre uten å ha bestilt på forhånd. Det er fortsatt ikke tillatt med dagsbesøk. Les mer her.

Overnattingshyttene våre er låst med DNT standardlås.
Overnattingshyttene våre er låst med DNT standardlås. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

7. Matpause på turen - hva trenger du å ha med i sekken?

Skal du ta en pause på turen, er det godt å lage et bål å varme seg på. Det kan være lurt å ha med seg litt tørr ved i sekken, både tynne fliser til opptenning, og litt grovere kubber. Kløyv opp de groveste kubbene hjemme før du drar, og ta med en kniv i sekken. Opptenningsposer og fyrstikker pakker du selvfølgelig også med. Ta med det en spade på sekken, slik at du får gravd deg ned til bakkenivå i bålgropa. Fyrer du bålet oppe på snøen, vil bålet etter kort tid falle ned i snøen, og det blir røyk uten ild... Husk et liggeunderlag å sitte på, det dekker bedre enn et lite sitteunderlag i snøen.

Foto: Knut Einar Nordhagen

8. KulTur-appen med vinterversjon

Gratis app, laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Barna får poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og de kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Tilgjengelig for både iPhone og Android.  - les mer her.

9. Vinterovernatting

Når kvikksølvet kryper nedover den blå siden er det mange som kvir seg for å overnatte ute. Det er mange som forbinder det å sove ute vinterstid med konstant frysing og ubehag. Dersom man gjør ting riktig er det derimot lite som kan måle seg med opplevelsen av det å sove ute i kulda. Det er nemlig på vinteren man kan fyre skikkelige bål, se nordlys, grave leirgrop og se på stjernehimmelen fra soveposen. Les hele saken her.

Foto: Knut Einar Nordhagen

Tips til slutt: Lån utstyr eller kjøp brukt!

Husk at du kan låne tur- og aktivitetsutstyr på BUA Hamar og BUA Ringsaker. Og ønsker du å kjøpe brukt utstyr, så er Resport og fritid på Gålåsholmen stedet å dra!

God vintertur!