Tur til Kvennstugua 7.okt. 2015.

Foto: Sidsel Gotaas

Også i dag var været fint og 27 personer reiste til Kvennstugua i Valset. Der ble vi møtt av Erik Nordstad som hadde mye å fortelle om Valset naturstier og om Kvennstugua spesielt.

Tekst: Sidsel Gotaas.

Anlegget består av flere hus som er flyttet hit og inni husene var det mye morsomt å se. Det var jo «liv « i stuene med mange utskårne dukker som var svært virkelighetstro. Hit må vi komme oftere, spesielt når teateret er i gang 2. helga i juni.

På den nokså korte turen vi gikk, fortalte Erik om rørgaten som ble bygget i 1910-11  fra Runefossdammen til kraftstasjonen ved Foss. Før den tid var det flere kverner og vømmølstamper og sager ved elven. Disse ble drevet direkte av elvevannet. Men i begynnelsen av 1900-årene kom den elektriske kraften også hit, men etter kort tid var etterspørselen så stor at det måtte bygges en dam ved Harasjøen også slik at rørgaten måtte forlenges. En kraftstasjon til ble tatt i bruk i 1916.

Turen vår gikk om Engelberg og Kongsrud som var to av mange husmannsplasser fra 1800-tallet og utover. I dag ser vi bare noen steiner som forteller om fordums armod og slit. Vi var også innom steinbua som Oddmund Rønningsbakken hadde bygget for å komme litt bort fra folk en stund.

I dag var høstfargene så vakre og blåbær og tyttebær fristet mange av oss.

Frøydis Tuven hadde i dag sin siste tur som turleder etter 8 års innsats. Takk, Frøydis for mange fine turer.

Neste onsdag, den14.oktober, går turen til Bjørgeberget der vi får en rundtur. Vi møtes da på Sveum kl 10 for samkjøring oppover Narudvegen.

11.november blir det avslutning på Buttekvern kl.11.00. Meld deg på til Frøydis!

Foto: Sidsel Gotaas

Skrevet av Harald Normann 7. oktober 2015