Hengekøyeturtips

Foto: Vilde Glad-Iversen

Har du fått eller kjøpt hengekøye? Har du begynt å bruke den da? 
Vi har spurt to turjenter om tips og erfaringer: 

Vilde Glad-Iversen gir deg 3 hotte tips til overnatting i hengekøye:

1. Tenk enkelt - dette er en av de beste mulighetene til å få klemt inn litt friluftsliv i en travel hverdag. Har du ikke tid til planlegging og pakking så holder det faktisk med 3 ting: hengekøye m/tau, sovepose og liggeunderlag.  Ta middagen hjemme, finn en fin plass i nærheten og camp i vei.  

2. Skumunderlag fungerer mye bedre enn oppblåsbare liggeunderlag. De isolerer godt og sklir mye mindre i hengekøya enn andre underlag gjør. Fryser du lett på rompa så ta med et ekstra ullpledd til å ha under. Bort med dyre liggeunderlag her altså.  

3. Hengekøyetur med utsikt er veldig fint - men ikke legg deg midt oppå en topp. Gå gjerne litt ned og i le for vind og vær. Solnedgang er flott, men soloppgang er enda finere - og varmer mer. 

(følg henne på Instagram: @turjinter)  

Foto: Vilde Glad-Iversen

Charlotte Wahlquist Christiansen: 
Har ikke så mye erfaring, har bare to netter i køya. Men noe av det viktigste vi har erfart er å ha noe som både isolerer og varmer under seg. Så jeg har faktisk brukt sånn vanlig liggeunderlag for isoleringa, også har jeg hatt både et liggeunderlag fra Exped og reinskinn. Varm og god sovepose som ikke er for lang også snøre godt igjen rundt hodet. Vinkelen på hengekøya har nok litt å si, første gangen så sklei jeg litt nedover og måtte derfor «hoppe» meg oppover på natta. Det er nok greit å ha køya ganske stramt. Også tar vi alltid spensthopp så vi blir varme før vi legger oss. Første natta sov vi på Nordsveodden, fint å titte inn mot Hamar når det har blitt mørkt. Praktisk med gapahuken. Den andre gangen sov vi på Bangsberget og det er virkelig å anbefale!! Fint å titte over til Hamar og se alle lysene, men ha fullstendig stillhet. I tillegg fikk vi en magisk soloppgang. 

Foto: Vilde Glad-Iversen
Foto: Vilde Glad-Iversen

Fine overnattingsplasser i nærheten:  

  • Bangsberget - der er det noen perfekte trær ovenfor hangglider-rampa.  
  • I mjøskanten mellom Stange og Tangen, mange flotte furutrær nær vannkanten 
  • Balbergkampen på Lillehammer - utrolig flott utsikt og alt ligger veldig til rette for hengekøyeplasser der. Flere bålplasser også langs stien mot toppen 
  • Mosjømarka; mange fine furutrær og skogsvann 

Foto: Charlotte Wahlquist Christiansen
FAKTA: Allemannsretten om teltovernatting (som også gjelder når du slår opp hengekøye): Du har lov til å slå opp telt i utmark, uten grunneierens samtykke, så lenge du ikke forstyrrer beboernes fred. Teltet må plasseres minst 150 meter fra bebodde hus og hytter og kan maksimalt stå oppe i to døgn, med mindre du får grunneierens samtykke til å telte der lenger.