Tur til Majorstua  21.okt. 2015.

Foto: Eva Jønsrud

Det var en uvanlig gråvåt og sur onsdag da vi møttes på Høsbjør for å gå inn til Majorstua.

Tekst: Eva Jønsrud

Likevel ble vi ialt 30 tobeinte og 1 firbeint som ble hilst velkommen inn i ei varm, koselig koie av Torstein Herveland, mannen som "fant igjen" koia og med stor dugnadshjelp, har satt den i stand slik den fremstår i dag. Navnet på koia stammer fra den første eier, major (i det militære) Erik Jevanord, som fikk satt opp ei jakt-/feriehytte her. Fremdeles er det folk som minnes denne stramme majoren, der han red til hest inne i skogen. Området ble derfor på folkemunne kalt "Majormarka" og "Majorstua". Da majoren døde i 1953, arvet datter Olaug stedet. Hun ble gift med Nils Storihle, som i 1954 gjorde den om til skogskoie. Moderne skogsdrift gjorde at koia ble stående ubrukt i mange år, - helt til Torstein tilfeldigvis kom over den, og fikk idèen om hva den kunne benyttes til! Sammen med Erik Ilseng, daværende leder i Ringsaker turistforening, fikk de istand en godkjenning for restaurering og bruk av koia. En stor dugnadsinnsats både innen- og utendørs ble satt igang, og koia kunne tas i bruk av Turistforeningen i 2010.

Her ønskes alle velkommen inn på søndager til skikkelig "skogskaffe" kokt på vedovn, helt gratis, og god varm koie. Frivillige kaffeverter stiller opp når koia holdes åpen, fyrer opp og koker kaffe. I øyeblikket er det behov for flere verter! Meld bare fra til Line Lundstein eller Torstein, hvis du vil gjøre en innsats en periode!

Stein takket avslutningsvis Torstein for orienteringen og oppvarmet hytte og overrakte ham ei grønn lommelykt.

Området utendørs er også gjort fint istand for å ta imot turgåere. Men i dag var det itte dagen for å utprøve dette. Vi gikk tilbake til Høsbjør, - noen gikk den veien vi kom opp, mens andre tok runden om "Toppen", der dristige sjeler hopper ut i hang-glidere. I dag møtte en grå vegg oss - uten mulighet til å se noe som helst utover bygda. Litt snøslaps var det også i regnyret. Men, - turen ble gjennomført med humøret på topp og den gode samtalen summet i vekslende grupper. Takk til dekk alle som bidro til en flott tur!

Neste onsdag blir turen i Furuberget. Vi parkerer på Hedmarkstoppen og går derfra kl. 10.00. Vi som kommer nordfra, møtes på Sveum kl. 09.30 for felleskjøring videre.

Velkommen til sesongens siste "sommertur". Og husk å melde deg på til sesongavslutningen på Buttekvern 11/11 kl 11.00!

Foto: Eva Jønsrud

Skrevet av Harald Normann 22. oktober 2015