Nytt kurs i sporløst friluftsliv

Foto: Margrete Ruud Skjeseth

DNT lanserer et digitalt kurs i sporløs ferdsel. Målet er et mer skånsomt og hensynsfullt friluftsliv. 

Rekordmange har benyttet naturen det siste året, og flere har hatt sine første overnattingsdøgn i telt og hengekøye. Men hva er egentlig allemannsretten? Kan man bade fra private brygger? Hvordan er bålreglene og hva kan man faktisk kaste i naturen? Og hvordan skal man egentlig gå på do utendørs?

- Vi er heldige som har et langstrakt land med uendelige turmuligheter. Men det er veldig viktig at alle vi som bruker naturen, tar godt vare på den. Sporløs ferdsel handler om at ingen skal kunne se at du har vært på tur, når du forlater et område, sier Margrete Ruud Skjeseth, daglig leder i Hamar og Hedemarken Turistforening.
Hun har fortalt om dette på både TV og radio direkte fra Klukhagan i Hamar fredag morgen. Vil du høre eller se?
Radio P2 og Alltid nyheter kl 08:47
TV-sending NRK1 Nyhetsmorgen kl 08:47
TV NRK1 Nyheter kl 09:34

Det kommer også et innslag om dette på TV på NRK Innlandet fredag kveld (14. mai).

Skånsomt friluftsliv

Allemannsretten gir oss lov til å ferdes, raste og høste i utmark, nesten som vi vil. Men vi har også plikt til å ta hensyn til naturen, hverandre og grunneiere.  

- Mange er nye i friluftslivet, spesielt i år. Det er utrolig bra! Folk flest er flinke, men med mange ferskinger betyr også at det er flere som ikke nødvendigvis vet hva som gjelder på tur. Derfor er det viktig at vi snakker om dette jevnlig, sier Ruud Skjeseth.  

Lanserer gratis kurs 

Nå lanserer DNT et helt nytt digitalt kurs i sporløs ferdsel. Gjennom økt kompetanse blant turgåere på hvordan vi kan vise hensyn til både naturen, dyra som lever der og grunneierne, vil vi kunne nyte Norgesferier i mange år fremover.  

- Vi vil at de som prøver ut friluftslivet for første gang, skal få en god opplevelse som frister til gjentakelse. Vi plikter å ta hensyn til hverandre og naturen når vi ferdes ute – og jo flere som er på tur, jo viktigere blir det å ferdes hensynsfullt, sier Skjeseth.

Allemannsretten gir oss rett til å ferdes i utmark, men vi har også plikt til å ta hensyn til folk, dyr og natur. Illustratør: Karoline Grønvik
Allemannsretten gir oss rett til å ferdes i utmark, men vi har også plikt til å ta hensyn til folk, dyr og natur. Illustratør: Karoline Grønvik

Kurset er utviklet i samarbeid med teknologipartner ATEA.