Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Onsdagstur langs Præstvægen 02.06.2021.

Foto: Eva Jønsrud

Coronaen lager mange problemer for oss. Denne gangen var Stange kommune stengt for oss. Så til Romedal ble det ingen tur.

Tekst: Sidsel Gotaas

Derimot reiste 35 stykker til Rudshøgda og gikk tur på Prestvægen fra Prøysenhuset. Vi ble delt i to grupper der den ene gruppen skulle gå litt lengre enn den andre. Det ble ikke helt slik for alle! Nydelig, varmt vær har det vært en stund nå. Det er deilig med sommervarme! Gruppe 1 føk av gårde og vi andre ruslet etter langs en koselig skogsveg som det er godt å gå på. Vi hadde tid til å prate og stoppe opp og se på naturen og andre severdigheter. Det har vært veldig stor hogst i området. Skogen som var der da far og husmann Olav gikk fra Prøysen til Hjelmstad, var nesten borte. Vi kom også til et underlig hus som vi måtte se litt nærmere på. Et rødmalt hus i mur. Astri fortalte at det var et stamphus. Dvs. et hus der «mursteinene « var laget av stampet og tørket leire. Også husmannsvesenet har fostret dyktige folk. Her hadde en professor i idrett vokst opp. En annen var en flink knivmaker. Etter hvert kom vi til en sperring i vegen i form av en rusten tønne med betong inni. Siden det er to tuter som stakk ut på to sider, begynte vi å fabulere på hva denne hadde vært brukt til tidligere. Vi gjettet både på HB og på "tjurubrenning", men Dag Erik sa at den hadde vært brukt som bakvekt på en traktor.

Landskapet er vakkert der det bukter seg utover grønne og fine lier. Men dette er som ørken for bier og humler som ikke finner nok mat fra blomstrende planter. Vi inntok nisten i åkerkanten og plutselig dukket gruppe 1 opp og stoppet for en rask fotografering. Her var det også noen som snudde fra vår gruppe og ruslet tilbake, mens resten fortsatte forbi gården Skapal med flotte lønnetrær og et nydelig klokketårn. Fint og velstelt er det de fleste stedene som vi gikk forbi. Etter hvert så vi også Sveastranden i enden av Redalen og tårnet på Ringsakerkirken. Tidligere hørte Redalen til Ringsaker kirkesogn da vannet var den enkleste fremkomstveien. Vi fortsatte ned til RV 213 og gikk denne et godt stykke. Da kom vi også forbi forsamlingshuset Fremad der bl.a.  Alv Prøysen hygget seg med dans på lokalet. Vegen videre gikk forbi de gamle gårdene Ulven og Hjelmstad, før vi igjen kom inn på Prestvægen og tilbake til Prøysenhuset. Da hadde vi gått 7,4 km i varmen.

Hvis alt går som normalt, går neste tur fra Tangen stasjon kl. 11. Velkommen på tur! Vi gratulerer også Nils Jørgen med fødselsdagen i dag og ikke minst vår kjære Sigrid som blir 95 år på fredag.

Foto: Eva Jønsrud

Skrevet av Harald Normann 3. juni 2021