Opplev Den levende skogen - i Klukhagan

Tavla ved starten av turen - rett utenfor Klukhagan barnehage.
Tavla ved starten av turen - rett utenfor Klukhagan barnehage. Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Fram til søndag 17. oktober kunne du gå på tur i Klukhagan og samtidig ha en kulturopplevelse basert på Den levende skogen av Tor Karseth. Til og med høstferien så har vi nemlig en digitalversjon som du kun kan oppleve ute på tur! Sesongen er nå avsluttet.

”Den levende skogen” vokste fram på Klevfos Industrimuseum i Løten i Hedmark i 1990 som en del av den utadrettede virksomheten ved den gamle cellulose- og papirfabrikken. Museumsformidler Tor Karseth tenkte at et syngespill med fokus på råstoffet i papirproduksjonen, kunne bli både morsomt og spennende. Han dikta opp en levende skog, to harer og en familie på skogstur. Han skrev sanger og melodier, til det siste fikk han hjelp av samarbeidspartner Geir Willard. Sammen med drøyt 20 barn i alderen 6 til 14 år lagde de to de første forestillingene i august 1990. Siden ble det turné med Hedmark teater rundt omkring i Hedmark og mange flere forestillinger.

Musiker Lage Thune Myrberget var med som trommeslager for 30 år siden. Nå har han jobbet innenfor kultursektoren og som produsent rundt omkring i landet i mange år. Han er nå selvstendig næringsdrivende med selskapet StoryPhone og har flyttet hjem til Hamar. Han fikk ideen til å løfte «Den levende skogen» til nye kanaler og former og tok kontakt både med Tor Karseth og med oss i HHT. Siden jul har vi jobbet med dette prosjektet og i juni lanserte vi dette som vi håper blir en god og annerledes turopplevelse for barnefamilier, barnehager og skoleklasser.

I appen er det Marie Arneberg Bjørkheim som er fortelleren. 

På lanseringen var vi heldige å ha med oss de eldste barna fra Klukhagan barnehage som turtestere. De kunne til og med sangene fra før og ble med når Tor og Geir spilte gitar! Både skogen og sangene er altså levende - og det håper vi de nå fortsetter å være!

Du kan lese mer om turforslaget og se kartet her: TURFORSLAG Den levende skogen i Klukhagan

En stor takk til grunneier Signe Bertelsen og Hans Olav Wedvik for velvilje til å bruke Klukhagan og tillatelse til merking. Takk til Sparebankstiftelsen Hedmark og Innlandet fylkeskommune for støtte til dette prosjektet. Og takk til Det Norske Skogselskapet som har de mekaniske rettighetene. 

Praktisk info

Du starter turen ved Klukhagan barnehage. Underveis kan du få med deg 10 digitale fortellerpunkt ved å bruke mobilappen: izi.travel Apple eller izi.Travel Google. Når du står på startpunktet viser appen deg det nærmeste turforslaget (så når du står ved Klukhagan barnehage får du opp Den Levende Skogen). Der vil du få høre historier og sanger fra Den levende skogen etterhvert som du går runden. Dette passer veldig godt for barnefamilier, barnehagegrupper eller skoleklasser - eller andre som har lyst på en kombinasjon av god musikk, glad fortelling og en trivelig tur i en av Hamars nærskoger.

Hvis man er flere sammen er det fint å bruke én telefon med høyttaler på – og hvis man går alene kan man fint bruke ørepropper. GPS’en på mobilen må være skrudd på. Sammen med mobilen skal du bruke alle sansene dine. Lukte, lytte, smake, se og føle - skogen er levende!

Følg de blå treflisene med refleks som vi har hengt opp. På hver post finner du runde treklosser med HHT-logo. Men musikken starter automatisk når du nærmer deg posten altså.

Barn fra Klukhagan barnehage kan sangene og blir med Geir Willard, Tor Karseth og Marie Arneberg Bjørkheim - og Lage T Myrberget filmer.
Barn fra Klukhagan barnehage kan sangene og blir med Geir Willard, Tor Karseth og Marie Arneberg Bjørkheim - og Lage T Myrberget filmer. Foto: Margrete Ruud Skjeseth
Følg blåmerkene + de runde treklossene med HHT logo på (der de henger er "postene").
Følg blåmerkene + de runde treklossene med HHT logo på (der de henger er "postene"). Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Mer om Den levende skogen:

”Urskogen” fra Klevfos gikk i studio og lagde cd og kassett med sangene, og Det norske skogselskap sendte den levende skogen ut til skoler over hele landet. I 1992 ble ”Den levende skogen” i Inger Bjørnstads regi vist på NRK Fjernsynet. NRK har et opptak av hele forestillingen. Da hadde Harald Sætervoll ved Hedmark teater alt starta internasjonaliseringa av ”Den levende skogen”. I samarbeid med Per Alsaker og skoleklasser i Eid kommune, fløy ”Den levande skogen” til Island i 1993. Her ble ”Lifandi Skogur” framført med både islandske og norske aktører i Husavik og på Akranes. Seinere ble skogen eksportert til Chile, der det har vært forestillinger på flere steder og i flere omganger. ”Den levende skogen” er også framført i Finland og Russland. På 2000 tallet er forestillingen satt opp flere steder i Kina og i Kuala Lumpur i Malaysia. ”Den levende skogen” ble tatt av vinden, frø ble spredd og sådd utover hele Norge og helt til Chile og  Kina. Vi vet at mange skoler og barnehager fortsatt bruker sangene og deler av eller hele forestillingen.

Etter 30 år blir det spennende å ta sangene og innholdet ut på nye plattformer, ut i naturen som aktivitet for både små og store, til den virkelige skogen som i følge sangen ligger like ved. Den levende skogen.