24 opplevelser til kalenderen

Uteområdet på Savalsætra.
Uteområdet på Savalsætra. Foto: Andreas Kokkvoll

Mange lager adventskalender til barna, og her ønsker vi å inspirere til å fylle lukene med opplevelser heller enn små ting. Hva med å gi bort en båltur, overnatting i skogen eller refleks-lek?  

Her er 24 forslag til adventskalenderen: 

 1. Lag mat på tur 
  Maten smaker aller best på tur, og lages på bål eller turkjøkken. Hva med nissegrøt, ostesmørbrød eller cookies på bålet, pinnebrød, pannekaker eller pølser? På UT.no finner du mye inspirasjon til turmat

 1. Lær å tenne bål 
  Bålkos hører vinteren til og det gir mestringsfølelse å lære å tenne et varmt, godt og ikke minst sikkert bål sammen med en voksen.  

 1. Juletreorientering 
  I Løten arrangeres det noe som kalles juletreorientering. Les mer om denne fine førjulsaktiviteten her.

 2. Reflekslek eller refleksløype 
  Noen gjemmer en eller flere reflekser i ute i skogen, i en park eller hage, og de andre skal finne dem ved hjelp av lommelykt! La naboen bruke refleksene før dere tar dem ned igjen, men husk å rydde. 

 3. Bli med Barnas Turlag på tur 
  Finn en tur med Barnas Turlag som dere kan være med på. De fleste turene i nærmiljøet er gratis, og det er sosialt for hele familien. 

 1. Stjernekikkert-tur 
  Ta en stjernetur med familien. Reise til et mørkt sted for å se på stjernene, enten i kikkert eller ved å vende blikket opp. Vi lever stadig mer urbant og stjernene blir borte i alt lyset, men lenger inn i naturen åpenbarer stjernene seg når det er fint vær.  

 1. Se etter dyr og dyrespor 
  Hvem har gått her før oss? Hvilket dyr har bæsjet på stien, og finner dere spor etter bever? 

 1. Plukke søppel i naturen 
  Gjør en innsats for naturen når dere uansett er på tur. Å plukke søppel når man likevel går tur ved stranda, i nabolaget eller i skogen er meningsfylt for unge og miljøbevisste familiemedlemmer.  Ha alltid med en plastpose i jakkelommen eller sekken.

 1. Naturbingo 
  Turbingo er veldig populært og gjør turen mer spennende for de minste. Turbingo passer både på sommeren og vinteren. 

 1. Overnatt på en DNT-hytte 
  I en av lukene i helgene kan det skjule seg en overnatting på en DNT-hytte i nærheten av der dere bor. På HHTs nettside ​​​​​​​finner dere selv- og ubetjente hytter som kan bli en fin tur for hele familien.  

 1. Trugetur 
  Har dere noen truger liggende eller kan dere låne? Ta på truger og la turen gå en litt annen retning enn vanlig.  

 1. Skattejakt 
  Alle elsker en god skattejakt! Lag et kart og gjem noen små overraskelser eller en skikkelig skatt i enden av løypa. Man kan også gå på skattejakt etter ting lags stranda.

 1. Overnatt ute 
  Bryt opp hverdagen med en overnatting mellom skole- eller barnehagedager. Det kan være enkelt å gjennomføre: slå dere til på verandaen eller i hagen, eller ta turen ut i naturen nært der dere bor.  

 1. Spikking 
  Lær å bruke kniven riktig og øv på teknikker så dere kan lage både bruksgjenstander og kunst.  

 1. Hogg ditt eget juletre. Det er muligheter for å kjøpe en "juletrelapp" for sjølhogst av juletre i almenningsskogene til en rimelig penge når det nærmer seg jul. Hvorfor ikke starte en flott familietradisjon med å gå ut i skogen med familien, velge et tre sammen og å ta med seg hjem. Anbefales å ta med: sag, øks, noe å feste juletreet til bilen med, godt fottøy og hansker,  mat og drikke, godt humør, julemusikk i bilen, nisseluer, hodelykt og kanskje noen fakler. Sjekk info på f.eks. sidene til ROMEDAL OG STANGE ALMENNING og LØITEN ALMENNING.

 2. Finn og bruk kongler! Kongletips går igjen: Lag kongledyr, samle kongler og granbar og lag dørpynt til besteforeldre eller lag tennbriketter til bål. Her har du en fin kveldsaktivitet for deg selv eller sammen med barna: Gå ut i skogen og plukk med deg kongler. Så samler du sammen det du har av stearinlysrester og smelter i et vannbad.

17. Lag hjemmelaget fuglemat
En fin aktivitet i disse tider, dette er morsomt både for store og små. Bruk det du har av rester hjemme, men pass på at fuglene kan spise det. 🐦🐦🐦. Dette kan være en julegaveide også. Klikk på hvert enkelt bilde for å se hvordan du går fram

 1. Klatre i skogen 
  Skogen er verdens beste og helt naturlige klatrepark, så her kan dere lett tilbringe en ettermiddag.  

 1. Lag snøhule, snøborg, snølykter eller isskulpturer
  Ta barna med på hele prosessen med å lage en trygg og koselig snøhule, enten i skogen eller i hagen. Morsomt på dagtid, men det går også an å overnatte. Et minne for livet, men pass på at dere kan nok om sikker snøhule. Det er mange muligheter til kreative uteaktiviteter når snøen kommer! 

 1. Lag en julekrans


21. Ta frokosten ute 
Mange tenker på god turmat på tur på ettermiddagene eller i helgene. Men hva med å starte hele dagen ute? Lag en ekstra god frokost før dagen tar til. Man trenger ofte ikke gå langt hjemmefra for å finne et fint turmål.  

22. Pynt et tre som står i skogen og syng julesanger
Ta med deg rikelig med røde, tynne bånd og små lyslykter du lager med barnematglass, ståltråd og telys (og kanskje en liten konglepynt) og gå til en fin plass/bålplass i skogen. Finn et eller flere små grantrær og pynt dem med røde sløyfer og små lykter -  der de står! Hold hverandre i hendene og gå rundt juletreet og syng sanger - kanskje akkurat det med å gå rundt juletreet passer bedre utendørs enn inne i stua?  Etterpå passer det godt med en samling rundt bålet med varmt drikke, en julekake eller matpakke og høytlesning av eventyr. Er vi så heldige at det er snø på trærne kan vi garantere super julestemning!

23. Skitur hvis snøen kommer 
Når snøen kommer åpner det seg igjen mange nye fine turmuligheter. Dra på måneskinnstur, arranger skileik eller “snop-renn” med julegodteri i snøen.  

24. Samle på gapahuker, utsiktspunkter, topper og turmål 
Velg ut passende turmål i UT-appen og sjekk inn og kryss av etter hvert som de er besøkt.  

Hyggelige gaver og enkel planlegging 

For dem som trenger litt hjelp til gjennomføringen kan disse tipsene være til inspirasjon:  

 • For dem som vil ha noe å pakke inn, kan man pakke inn en hodelykt man har fra før, kakaopose eller kvikklunsj eller lignende ting man trenger til turen.  

 • Planlegg så det blir noe av, og ikke legg opp til for avanserte aktiviteter. Spar det som tar litt tid til helgedager i desember.  

 • Samarbeid med naboer eller vennefamilier om å bytte kalendergaver. Sosialt og mer variert! 

Foto: Margrete Ruud Skjeseth