Tur til Langodden 25.05.2022.

Foto: Grete Rindal Jakobsen

Onsdagsturen den 25.5.22 gikk fra Snaterud til Langodden i Furnes.Turleder var Hans Martin Nissen.  28 deltakere møtte opp på Snaterud. 7 kom til på Langodden.

Tekst: Grete Rindal Jakobsen

Turen nedover gikk i nydelig kulturlandskap etter gutua mellom Storile og Vesleile ned mot Mjøsa. Vi passerte nyrestaurerte Bergeli i den vestvendte lia med mange varmekjære vekster, bl.a. hassel, beinved, lind og ask. Kvitveis og gulveis var nesten avblomstret, erteknapp og liljekonvall sto i spretten, bokfinken sang, måka skrek, våren går mot slutten, sommeren ligger foran oss.

Ute på Langodden ventet de av deltagerne som hadde valgt korteste tur og vi slo oss ned med utsikt mot Bangsberget med nista vår. Beltet med tørr, steinete Mjøsbunn har ikke vært så bredt i manns minne, men Mjøsa var blå og fager og jordene på Bangsberg vårgrønne enda det ikke har kommet regn av betydning de siste månedene. Her ute på Langodden hadde Storile notdrag da jeg vokste opp og vi kunne bare møte opp og kjøpe nytrukket fisk.

Tilbaketuren gikk forbi bronsealderrøysa gjennom fredet gammelskog. Hele ytre del av Langodden er naturreservat pga. røysa og spennende geologi. Etter Bergeli tok noen gutua opp igjen mens andre gikk om Jessnes, en km ekstra, men noe slakere. Finfin tur!

Foto: Grete Rindal Jakobsen
Foto: Grete Rindal Jakobsen

Skrevet av Harald Normann 26. mai 2022