På tur med små barn i streng kulde

Foto: Ivar Helleberg

Det er viktig å ta hensyn til at små barn har dårligere varmeregulering enn voksne. Barn har større kroppsoverflate i forhold til volum enn voksne og er derfor mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling.

Barn under 3 år bør holdes innendørs ved -10 °C effektiv temperatur. Unngå også soving utendørs i barnevogn/ pulk o.l. Effektiv temperatur viser sammenhengen mellom temperatur og vind, og det er den effektive temperaturen som må være avgjørende i vurderingen av om barna kan være ute. Vind og høy luftfuktighet gir større risiko for forfrysninger og alvorlig nedkjøling.

Større barn kan oppholde seg ute i noe lavere temperatur, men vær obs på risikoen for forfrysninger. Gjør alltid en vurdering i forhold til den effektive temperaturen, hvilken aktivitet man skal gjøre og varigheten på uteøkta. De voksne må hele tida holde barna under oppsikt, og sørg for at de holder seg i bevegelse.

Gode råd

-Unngå å vaske ansiktet til barna på kalde dager, da det naturlige fettlaget gir noe beskyttelse mot kulde.

-Sørg for god bekledning med ull innerst/ vindtett ytterst. Dekk nese og munn med skjerf/ buff. Mer informasjon om bekledning her.

-Barna bør være i kontinuerlig aktivitet.

-Uteøkta bør være kort.

-Voksne må følge nøye med på at barna ikke pådrar seg forfrysninger på utsatte steder som nese, ører, fingre og tær.

-Bleiebarn må ha tørr bleie.

-Barna bør spise kort tid før de går ut.

-Vær obs på at kuldekremen må være fet, vannfri og påføres minimum en halvtime før man går ut.