Tur til Majorstua 10.08.16.

.
. Foto: Anna T. Kozlowska
De som så på værvarslet for Øyungen og hadde tenkt seg dit, var snar å finne fram en kombinasjon av vinter- og regntøy med fottøy for våt mark.
" Myk august" så ut til å høre poesien til!  2 grader, nordøst liten kuling, riktignok med bedring til 3 grader og minking til laber bris på ettermiddagen, var vel ikke det som Grete Rindahl Jakobsen ønsket der oppe.
Tekst: Sigrid Brox-Haugen
26 personer møttes på Sveum idrettspark, men mobilkontakt med Grete og utsikten til en våt og kald tur ved Øyungen, resulterte i en tur til Majorstua isteden.
Torstein Hervland svingte seg rundt og dro dit for å fyre opp.
Han tok da imot oss og delte sin viten og erfaring om Majorstua.( Det gjorde han også da vi var der i oktober 2015.)
Ole Erik Storihle er grunneier. En militær major, Erik Jevanord, fikk seg skoggrunn i marka. En koie ble satt opp i Majormarka. -
På treplata på veggen står det Majorstua 1954. Da var den gjenfunnet og satt i stand av Torstein og gode dugnadshjelpere.
Interessant var det å høre om vannforsyningen til Høsbjør hotell som åpnet i 1919. Før metall-og plastrørenes epoke, ble det furustokker som ble brukt som vannledninger til hotellet. Vi så to bekker med tilsig fra vann lenger inne i marka.
 
Hamar og Hedemarkens Turistforening har fra 2010 fått disponere hytta som et populært "søndags stikk-innom."
Frivillige har tatt sin tørn for å holde den åpen. Av helsemessige årsaker trengs nye frivillige, så det gode søndagstilbudet til folk kan fortsette. Torstein Hervland orienterte om det. Stein Sørum overrakte en lommelykt som takk for "redningen" av dagens onsdagstur.
Tilbaketuren tillot stopp på "Toppen" i det godværet som kom etter hvert, så vi fikk utsyn over alle blåner i 180 graders vinkel. Da så vi likevel at det var "myk august" over landskapet, og lyrikerne har en grunn for sine ord ,tross sparsomme to grader på Øyungen i dag!
Værmeldingen for morgendagen gjør at onsdagsgruppa kunne bestemme seg for en torsdagstur i morgen opp til Grete, som sikkert tar imot med åpne armer, sol og smil.
Foto: Anna T. Kozlowska

Skrevet av Harald Normann 12. august 2016