Tur til Jomfrua i Øyungsfjellet 11.08.16.

Foto: Eva Jønsrud

"Over skyen er himlen alltid blå!" tenkte nok Grete og Andreas. For etter onsdagens avlysning av fjellturen til Øyungen, ønsket de onsdagsgjengen velkommen til nytt forsøk på tur dagen etter - på torsdag. Det var god værvarsling - og fortsatt mange boller som fristet oss!

 Tekst: Eva Jønsrud

Andreas kom tjenestevillig og møtte oss på Sveum, og førte oss stødig fram til hyttetunet. Ei blid og glad Grete tok imot oss og bød på kaffe, boller og kjeks ute på en solfylt terrasse. Herfra kunne øyet fange inn synet av mørkerød røsslyng som dannet fargerike tuetopper bortover sletter og myrer. Tre ekorn som hoppet og klatret i de nærmeste granene, fanget også oppmerksomheten. Men - her kunne vi itte bli sittende.

Grete var ivrig etter å vise oss vidder og topper, nært og fjernt. Og vi forsto snart at dette var hennes barndoms rike. Her hadde hun minner og kunnskap som hun formidlet til oss etterhvert som vi klatret oss oppover til Danseren. Vi tok en liten stopp for å orientere oss i toppene vi kunne se rundt oss. Vi fant fort de stedene vi hadde hatt turer til, som vi nå kunne se. Du verden, så "bereiste" vi er!
Men målet var Jomfrua, som er post nr. 10 på årets "10 topper i Ringsaker". Flere fikk prikket inn posten på turkartet sitt, før vi slo oss ned for å spise nista. Da Grete spurte om noen hadde sett huldra, eller trodde på de "underjordiske", var det noen - litt tvilende - som kunne bekrefte det ...joa .. kanskje. Da fikk vi høre mange historier om hvordan folk hadde opplevd møte med de "underjordiske" i disse traktene. Og historiene som var fortalt av de som hadde opplevd dette, var derfor "sannferdige".  Gjertrudsfjellet bl.a. hadde fått navnet etter ei som hadde vært budeie sammen med søstra si. Hun ble borte en kveld hun skulle lokke buskapen hjem. Men søstra fikk etter hvert tegn og syn for at hun var hentet inn og giftet med en haugbonde. Hun hadde det godt, så de skulle itte bekymre seg, fikk hun fortalt.
Turen tilbake fulgte Rondanestien ned til Øyungsjøen og tilbake til utgangspunktet.
En hjertelig takk fra oss 8 som fikk nyte både gjestfrihet, kunnskap og andre historier.
Foto: Anna T. Kozlowska

Skrevet av Harald Normann 13. august 2016