Tips for vinterovernatting

Når kvikksølvet kryper nedover den blå siden er det mange som kvir seg for å overnatte ute. Det er mange som forbinder det å sove ute vinterstid med konstant frysing og ubehag. Dersom man gjør ting riktig er det derimot lite som kan måle seg med opplevelsen av det å sove ute i kulda. Det er nemlig på vinteren man kan fyre skikkelige bål, se nordlys, grave leirgrop og se på stjernehimmelen fra soveposen.

Det siste halve døgnet før man skal ut på tur i vinterkulda bør man unngå å vaske seg i ansiktet. Såpe og vann gjør at huden mister sitt naturlige fettlag, og fett er noe som beskytter huden mot kulda. Smør gjerne på en kuldekrem før turen starter.

Bekledning

Det å fryse blir naturligvis den største utfordringen på vinteren og det som kan gjøre turen skikkelig ukoselig. Ull, fleece, dun og vann/vindtette plagg er det som sammen gjør at man holder varmen. Bomull er altså ikke egnet til slikt bruk, fordi det blir fuktig og ikke har den samme effekten når det gjelder å holde på varmen. Stikkordet man skal huske er å kle seg lag på lag. Det er bedre med mange tynne lag enn to tjukke lag.

Det kan være smart å gå i skallbekledning og heller hive på seg dunjakke og ei tykk bukse når man kommer frem. Hvis man er svett, kan det være lurt å skifte ulltrøye og evt. ullstillongs slik at fuktigheten ikke gjør en kald.

 Forsvarets fotposer med skikkelige såler fungerer også meget godt utenpå vinterskoene, og de fungerer også utmerket som leirsko når man tørker vinterskoene ved bålet på kvelden.

Sovepose og liggeunderlag

Soveposen og liggeunderlaget skal holde deg varm gjennom natten og er derfor det viktigste utstyret, sammen med fyrstikker, man har med seg på en slik tur. Å få tak i en skikkelig varm vintersovepose er ikke billig, og det er ikke nødvendig med den aller dyreste soveposen som tåler ÷50 grader. Innerposer og yttertrekk gjør alminnelige soveposer langt varmere, samtidig som posen beskyttes.

Et godt liggeunderlag er helt avgjørende for å holde seg varm. Dersom kulda slår gjennom liggeunderlaget blir man kald uansett hva man har av bekledning og sovepose for øvrig. Et lag med barkvister anbefales å bruke under liggeunderlagene for å komme litt opp fra snøen. Har man mulighet til å bære med seg litt luksus kan man legge et reinsdyrskinn mellom soveposen og liggeunderlaget. Unngå de oppblåsbare underlagene direkte på barsenga. Det skal så lite til før det går hull på dem. På andre underlag som f.eks. snø, er de oppblåsbare underlagene veldig bra!

Valg av leirsted

Valg av sted er viktig når man skal sove under åpen himmel. Dette er spesielt i forhold til at man er mer utsatt for vind. Man burde finne et sted i ly inni skogen hvor det er tilstrekkelig med ved i nærheten. Har man tilgang på tyrived er dette helt gull! Det er lurt å finne ut hvilke vei det blåser før man starter å grave ut leirgropen. Da kan man plassere seg slik at røyken ikke blåser rett i mot liggeplassen. Dette kan fort bli en røykfylt opplevelse. I tillegg er det alltid bonus om man finner en plass i nærheten av en åpen bekk osv. Til slutt bør jo liggeplassen være noenlunde flat.

En viktig huskeregel er at kald luft synker, mens varm luft stiger. Legg derfor ikke overnattingsstedet nede i ei grop. Der samles den kalde lufta, slik at temperaturen blir lavere enn i området rundt.

Husholdningsplikter

Begynn med å grave en bålgrop helt ned på bakkenivå og få i gang bålet så kjapt som mulig. Da kan man varme seg ved det hvis man blir litt kald innimellom de andre husholdningspliktene. Lag en barseng der soveplassen skal være og sette opp presenningen. Dette tar litt tid, men er en viktig investering for resten av turen. Når det kommer til bålfyring og vedforbruk så er tipset at man må sage og kløyve mer ved enn man tror. Det skal være rom for å legge på litt ekstra utover kvelden. Sag ved for resten av kvelden og neste morgen. Gjør klart alt til morgenbålet. Spikk noen tynne fliser som det er enkelt å få i gang bålet med. Legg flisene i en tett pose, slik at de ikke blir fuktige.

Gapahuk

Ta med en presenning, og spenn den mellom to trær slik at du får et halvt hustak. Fyr opp et godt bål foran, så får du opp temperaturen. Varmen fra bålet stråler opp og presenningen slår den tilbake, slik blir du varm både foran og bak. Ilden alene er ikke nok til å holde deg varm gjennom natten. Skikkelig liggeunderlag og sovepose er viktig for å få en behagelig opplevelse.

Graving av leirgrop

Når man skal grave leirgropa, burde man grave selve bålplassen helt ned til bakkenivå.

Soveplassen skal ikke være helt nede ved bakkenivået, men et «trinn» lengere opp enn bålplassen. Soveplassen blir da litt lunere, fordi kulda synker nedover mot bakken. La det bli en slags borg rundt leirgropa. Da blir det lunt og godt siden varmen reflekteres.

Latrine

Lag gjerne en latrine som gjør det mindre ubehagelig å gå på do.

Tips når du skal legge deg

Gjør alt klart til morgenbålet før du legger deg, slik at det bare er å strekke ut hendene fra soveposen og fyre opp mens du ennå ligger god og varm i posen.

Det er viktig at kroppen er fylt opp med energi før man kryper ned i soveposen. Og like viktig: HUSK Å GÅ PÅ DO FØR DU LEGGER DEG! Dersom man ikke gjør dette bruker kroppen svært mye energi på å holde disse avfallsstoffene varme, noe som lett gjør at du begynner å fryse andre steder på kroppen.

Drikk gjerne noe varmt rett før du skal legge deg, slik at kroppen er varm innvendig. Gå gjerne en liten tur før du legger deg slik at du er god og varm når du kryper ned i soveposen. Pass på så du ikke begynner å svette på en slik kveldstur. Da blir det fuktighet i soveposen og mye fuktighet kroppen din må fordampe. Legg gjerne de andre klærne dine mellom soveposen og liggeunderlaget. Da er de varme om morgenen også. Klærne må være tørre. Våte klær og støvler skal ikke inn i soveposen. Da blir du kald om natten. Støvlene kan legges som støtte slik at du ligger på samme sted natten gjennom. Et lurt triks kan være å koke opp vann på bålet og fylle en flaske med kokende varmt vann som man kan legge nede i soveposen. Da har man en varmeflaske. Neste morgen er dette vannet ikke frossent, men kan kokes kjapt opp på nytt over bålet.

Bekledning i soveposen

 Ullsokker. Det paret man har gått i kan man evt ha utenpå de tørre sokkene. De tørker da i løpet av natta i soveposen og er klare for neste turdag. Ullstilong, knevarmere, fleecebukse, tørr ulltrøye, fleecejakke, balaklava som sitter godt på hodet.

Morgenrutiner

Få i gang bålet mens du ennå ligger i soveposen. Et godt forarbeid kvelden i forveien betaler seg her. Husk å tine skoene etter natta ved frokostbålet, slik at de er klare for neste dagstur.Det er lite som smaker bedre enn bålkaffe laget på et realt tyribål en kjølig og strålende vintermorgen! 

God tur!