HYTTEBESØKET FRA A - Å

De fleste av HHTs hytter er ubetjente hytter (uten proviant), mens Målia og Øyungshytta er selvbetjent (med proviant). Her ser du hvordan du bruker disse hyttene.

1. Planlegging

Planleggingen er en viktig del av turen. Gå inn på UT.no og finn et turområde, turforslag og hytter som frister. Vi anbefaler også å gå innom HHTs tursenter for gode råd og forslag.

Fra onsdag 16.02.22 er vi endelig tilbake til normalen og prinsippet om at halvparten av sengekapasiteten kan bestilles på forhånd, mens resterende senger er tilgjengelige for vandrere som kommer uten å ha bestilt. Dagsbesøk er også tillatt. Velkommen til våre hytter!  

Skaff deg kart over området og DNT-nøkkel. Pakk sekken og legg i vei!                      

2. Nøkkelen

De aller fleste av hyttene som ikke har vertskap er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg denne lille nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan låne nøkkelen mot et depositum på 100 kroner. 

Kjøp nøkkelen i vår nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen i HHTs tursenter.


3. Fyring

Etter at du har kommet deg vel inn på hytta, er det tid for å fyre i ovnen. Legg to små kløyvde vedskier på hver side i ovnen med den kløyvde siden inn. Fyll hulrommet med papir, never og annet lett brennbart. Legg småved på kryss og tvers over og avslutt med en større kubbe på toppen. Du har garantert fyr på første forsøk!

4. Tørking

Mye kan være vått etter en dag ute, og det er som regel godt tilrettelagt for tørking av klær og sko ved ovnen. Heng opp det våte tøyet og få på deg tørt så fort som mulig.

5. Protokoll

Mens hytta blir varm kan du skrive deg inn i protokollen med navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Du har ikke rett på sengeplass før dette er gjort.

6. Lys

På mange av HHTs ubetjente hytter er det  stearinlys som gjelder. Husk å sjekke at lysene står godt i lysestaken. Ta uansett med hodelykt. På Øyungshytta, Sandfløten, Savalsætra, Målia, Skolla (gruppeutleiehytta) og Åkersætra (gruppeutleiehytta) er det i tillegg solcelleanlegg.  

7. Matlager

Selvbetjente hytter har matlager, og HHT har to slik hytter -

Målia

Øyungshytta

Her kan du hente ut alt du trenger, fra knekkebrød og havregryn til posesupper og hermetikk. Man betaler for maten samtidig som man betaler for oppholdet. Ingen ubetjente hytter har matlager, så hit må du ta med all mat sjøl.

8. Vann

På hytta finner du oppslag om hvor nærmeste vannkilde er. Vinterstid må man ofte smelte snø. Gjør dette gjerne på ovnen, slik spares gassen til matlagingen.

9. Matlaging

Propanapparat for matlaging er standarden på hyttene. Før du kan tenne på, må du vippe denne bryteren til «åpen» posisjon. Husk å vippe den tilbake når du er ferdig med å lage mat.

10. Middag

Dette er kveldens høydepunkt uansett om man spiser medbrakt hjortebiff eller pannekaker fra matlageret. Husk å ta deg god tid til måltidet. Og en sjokoladebit etterpå.

11. Soving

Ingenting er som å krype til køys etter en lang dag på tur i skogen eller i fjellet. Husk å ta med deg en sovepose på HHTs hytter, da det ikke er dyner på våre hytter, med unntak av Morskogen vokterbolig, Øyungshytta og Målia. Hodelykt er et godt tips hvis du vil lese på sengen.

12. Do

Det er utedo som gjelder på DNT-hyttene. Her finner du ofte både bilde av kongefamilien og noe hyggelig lesestoff. Husk å bruke torv- eller barksekken til å strø over det du har etterlatt deg.

13. Betaling

Ikke-medlemmer har adgang bare i følge med medlemmer og må betale høyere pris enn medlemmer. Betalingen er differensiert ved at DNT- og lokalforeningenes medlemmer oppnår betydelig rabatt.

Les om priser og betaling her.

14. Vask

Både bestikk, tallerkener, benkeflater og golv må vaskes før du forlater hytta. Forlat hytta i litt bedre stand enn da du kom.